Održan protest srednjoškolaca na trgu u Čačku protiv iskopavanja litijuma 1Foto: TW/b Jelena M. Kandić

Nekoliko stotina čačanskih srednjoškolaca protestovalo je danas na gradskom trgu u Čačku protiv iskopavnja litijuma u Srbiji.

Učenik Gimnazije Jovan Palibrk rekao je okupljenim učenicima preko megafona da oni nisu na trgu „zato što su grupa zgubidana i ne znaju šta drugo da rade, već zato da brane svoju domovinu“.

„Spremni smo da branimo domovinu do kraja i nećemo da dozvolimo iskopavanje litijuma. Oni su došli i u Pranjane i u Ovčar Banju da iskopavaju litijum i uzimaju parcele porodicama koje su tu živele generacijama unazad“, rekao je Palibrk a okupljeni učenici  su uzvikiali „Ne damo, ne damo“.

Prisutnima se obratila i učenica Minja Đelkapić koja je rekla da stalno slušaju od roditelja, baba i deda da „ovo nije njihova stvar“ jer su mladi.

„Ali ovo i te kako jeste naša stvar. I da citiram iz dela ‘Borba i pobeda rada’, revolucija nije samo stvar velikih ljudi, revolucija se dešava svakoga dana. Sve nas sudbina neće čekati skrštenih ruku, moramo da joj trčimo u susret“, rekla je Đelkapić.

Učenici koji su protestovali rekli su agenciji Beta da njihov protest nema političku osnovu i da se protive iskopavanju litijuma jer su čuli od profesora sa Beogradskog univerziteta i od raznih ekoloških udruženja da je litijum štetan i oni žele da se bore za zdraviju budućnost.

Srednjoškolci koji su protestovali nosili su zastave Srbije i transparent na kome je pisalo „Kopajte u svoja četiri zida“.

Oni su uzvikivali „Ne damo Srbiju“, „Rio Tinto marš iz Srbije“.

Nakon protesta koji je trajo oko 40 minuta pošetali su u koloni centralnim gradskim ulicama uz zvuke pištaljki.

Za vreme protesta srednjoškolaca nije uočen nijedan uniformisani policajac.

Učenike koji su protestovali podržalo je nekoliko profesora čačanskih srednjih škola.

Jedan od njih, profesor filozofije u čačanskoj Gimnaziji Dragan Matijević rekao je novinarima da je ponosan na učenike koji su danas protestovali.

„Ja njih učim mudrosti, a oni mene pameti. I ja sam u njihovim godinama počeo da protestujem i drago mi je da danas prisustvujem njihovom protestu i da mogu da budem deo toga i da ih podržim“, rekao je Matijević.

Proteste je podržao i Sindikat obrazovanja Čačka, koji je većinski sindikat prosvetnih radnika u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari