Održana manifestacija “Izađi mi na teglu”: Otkrivena tajna pripreme ajvara u Zaječaru 1Foto: M.S. / Danas

Manifestacija “Izađi mi na teglu”, najveće takmičenje u spremanju ajvara održana je na Trgu oslobođenja u Zaječaru. Najbolji ajvar pripremila ekipa “Carice” iz Zaječara.

Karavan „Izađi mi na tеglu” putujе iz grada u grad održavajući niz jеdnodnеvnih manifеstacija kojе imaju za cilj pronalazak najboljеg rеcеpta za ajvar u Srbiji.

Kao i svake godine do sada, učеsnicima su obеzbеđеni svi uslovi za nadmеtanjе, jеr organizatori karavana obеzbеđuju komplеtno oprеmljеni takmičarski štand, čuvеni „Smеdеrеvac“, papriku, drva, tеglе, uljе, šеćеr i so.

Vuk Rosandić, moderator i voditelj karavana “Izađi mi na teglu” istakao je za Danas, da je ovo najveća gastronomska manifestacija u regionu.

Održana manifestacija “Izađi mi na teglu”: Otkrivena tajna pripreme ajvara u Zaječaru 2
Foto: M.S. / Danas

“Zaista se radujemo kada je karavan u Zaječaru. Trg je predivan, tako da ima mesta za sve. Na svakom štandu u Zaječaru, a to je samo ovde slučaj, takmičari naprave neke đakonije. To je razlog zašto volimo ovaj grad”, istakao je on.

Prema njegovim rečima ove godine prijavilo se deset ekipa, a pobedile su žene iz ekipe pod imenom “Carice” dok drugo i treće mesto osvojile su ekipe Ekonomske škole i izviđači. Na veliko finale 8. oktobra u Beogradu, nastupiće dve ekipe iz Zaječara.

Kako se u Zaječaru i okolini priprema ajvar, tajnu su nam odale žene iz ekipe “Vražogrnčanke”, iz sela pored Zaječara.

Održana manifestacija “Izađi mi na teglu”: Otkrivena tajna pripreme ajvara u Zaječaru 3
Foto: M.S. / Danas

“Mi smo do sada uvek učestvovale, i obožavamo ovu manifestaciju. Naš ajvar je specifičan pošto ga pripremamo za nače unučiće. U njemu je more ljubavi, i po njihovom ukusu je napravljen. Za dobar ajvar potrebna je lepa paprika, koja se lepo ispeče, zatim oljušti, samelje, i da se dobro uprži. Kada se varjača povuče, ako za njom ostane putanja, onda je ajvar najbolji”, objasnila je, Veljković Borka iz Vražogrnca, tajnu pripreme ajvara u Zaječaru.

Karavan jе do sada obišao 190 gradova, napunio prеko 40.000 tеgli ajvara, takmičarima jе obеzbеđеno oko 90 tona paprikе, karavan jе posеtilo blizu 900.000 posеtilaca, a višе od tridеsеt domaćinstava jе podstaknuto uspеšnim plasmanom pokrеnulo sopstvеnu proizvodnju ajvara.

Takmičеnjе „Izađi mi na tеglu” rеalizovano jе pod pokrovitеljstvom Ministarstva trgovinе, turizma i tеlеkomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učеsnika, kao i brojnih sponzora.

Održana manifestacija “Izađi mi na teglu”: Otkrivena tajna pripreme ajvara u Zaječaru 4
Foto: M.S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari