Olakšice za kompanije koje učestvuju u dualnom obrazovanju 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Trideset učenika Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu, sa smera tehničar za logistiku i špediciju od ove školske godine započinje učenje kroz rad u sedam austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Potpisivanju ugovora o dualnom obrazovanju između škole i ovih sedam kompanija u četvrtak, 18. oktobra, prisustvovaće predsednik Austrije Aleksander van der Belen, izjavio je juče Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

On rekao da je pilot projekat dualnog obrazovanja u Srbiji dao rezultate i da će postati deo redovnog obrazovnog sistema od naredne školske godine, kada počinje i primena Zakona o dualnom obrazovanju. Očekuje se da će u tom modelu obrazovanja učestvovati oko 1.000 domaćih i stranih kompanija, a do kraja godine znaće se i koliko će novih obrazovnih profila biti ponuđeno učenicima u narednom upisu u srednje škole.

Čadež je najavio da će sa premijerkom Anom Brnabić razgovarati o podsticajnim merama za kompanije koje učestvuju u dualnom obrazovanju, a predlozi PKS će biti da se tim kompanijama obezbede subvencije ili da se omoguće poreske olakšice. On je izneo podatak da školovanje jednog učenika na četvorogodišnjem obrazovnom profilu košta kompaniju oko 220.000 dinara, a 150.000 na trogodišnjem, te da je predlog PKS da država sufinansira 50 odsto troškova kompanija.

On je podsetio da je uvođenje dualnog obrazovanja počelo 2013. godine kroz različite projekte koje su podržale Austrija, Nemačka i Švajcarska. Danas se po ovom modelu obrazuje oko 4.500 učenika iz 80 srednjih škola, a u ponudi su 33 obrazovna profila. Đaci uče kroz rad u oko 600 kompanija, od kojih je polovina stranih. Oko 80 odsto su mala i srednja preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari