Olgica Čekić o saopštenju MUP-a: Istraga vodi na neku drugu stranu, potraga nije obustavljena 1Foto: MUP

Olgica Čekić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu rekla je za RTS to što je policija obustavila potragu u okolini Bora ukazuje da istraga vodi na neku drugu stranu, ali da definitivno potraga nije obustavljena.

Prema njenim rečima, nestanak dece je globalni problem, a kod nas se toj temi više posvećuje u poslednjih 10, 15 godina. Najčešće beže od kuće tinejdžeri 60 do 70 odsto, imamo kriminalne otmice, otmice jednog roditelja ili se izgube deca što bi mogao da bude slučaj sa nestalom devojčicom i kada se deca izgube tokom migracija“, objasnila je Čekićeva, za RTS.

Roditeljima savetujemo da otvore četvore oči kada su deca u pitanju, treba da razgovaraju sa decom, da nađu kanale komunikacije.

„Jedini put izgradnja poverenja. Kada su u pitanju mala deca, učimo ih da ne razgovaraju sa strancima, ali iskustvo pokazuje da nisu stranci ti koji najčešće žele da naude detetu. Dete treba da prepozna neuobičajenu situaciju a ne osobu“, kaže Čekićeva.

Kako je rekla, može se reći da ne smemo da spustimo pgled sa deteta i preporučila je roditeljima da ovako malo dete uvek imaju na oku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari