“Oluja” za Hrvate pobeda, za Srbe najveći zločin

Sutra se obeležava 26 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije u kojoj je proterano više od 200.000 Srba

Ostavite komentar


  1. Nije protjerano, nego je pobjeglo. Pogledajte snimke Vukovara pa ćete vidjeti kako izgleda protjerano …

  2. Ovakav ishod je bio neizbjezan i mogao se predvidjeti jos od pocetka sukoba. Prosto, Srpska vojska je bila malobrojna za onoliku granicu, lose opremljena, slabo vodjena i vremenom demoralisana, dok su Hrvati u par godina nadrasli Srbe i u ljudstvu i u naoruzanju, uz obilatu pomoc SAD-a, a o moralu da ne govorimo. Milosevic i klika su svjesno Srbe poveli u poraz, a narod odveli u egzodus. Nisam siguran da bi smo mi imali milosti prema Hrvatima u istim okolnostima, niti smo milost pokazali prema Bosnjacima u BiH. Dakle, svaljivati svu krivicu na Hrvate, a izostavljati cijeli kontekst i politicku odgovornost Beograda, jednostavno je povrsno i pogresno.

  3. Imenjače, nominalno su pobjegli ali realno su protjerani. Pa i sam Tuđman je rekao „… a mi im TOBOŽE jamčimo sva ljudska i građanska prava …“.
    Ipak to nije najveće etničko čišćenje poslije 2. svj. rata. Veće čišćenje su recimo napravile upravo srpske snage, prvo u Hrvatskoj od 1991.-1995. protjeravši ili prisilivši na bijeg više od 300000 uglavnom Hrvata, a zatim 1999. na Kosovu protjeravši ili prisilivši na bijeg više od 800000 kosovskih Albanaca. No srpske nacionaliste (uostalom kao i nacionaliste ostalih naroda) ne zanimaju tuđe žrtve nego samo njihove.

  4. Progon Srba iz Hrvatske je pre svega izdaja političkog vrha Srbije, na čelu sa Miloševićem. Civili su najveće žrtve svih ratova i saosećamo sa njima. Ali, šta je sa bombardovanjem Sarajeva, Vukovarom, Kosovom i drugim zlodelima koja su učinjena u moje ime od strane Srba? Dosta više sa kuknjavom! Gde su ti gordi, hrabri i pošteni Srbi da se suoče sa svojim zlodelima i da već jednom javnost dobije prave informacije. Hrvati će za svoja zlodela platiti kad tad, a već plaćaju jer delovi Hrvatske gde su živeli Srbi sada zjape prazno, zapušteno i jadno.

  5. Srbi iz Hrvatske su ’91ve digli bunu i rekli da ne žele živeti ni u kakvoj hrvatskoj državi, sad kad ne žive u hrvatskoj sad se bune i to zovu genocidom…zar su mislili da će se Hrvati odreći svoje teritorije? Pa ni Srbi se ne odriču Kosova…
    Kad jedan narod nikako ne želi da živi u nekoj državi a ta država ne želi i neće da se odrekne te teritorije, jedino je rešenje proterati te ljude ili da ti ljudi pobede državu…Srbi nisu uspeli pobediti Hrvatsku i više ne žive u Hrvatskoj i želja im se ispunila, u čemu je toliki problem ?!?

  6. Nakon svega, čemu služi neka Vlada SAO Krajine u izbeglištvu u Beogradu 26 godina posle događaja?

  7. Jedini način da prestanu to da rade je da im vratimo sve srpske žrtve u 20 veku, u glavu. Onda će prestati da divljaju

  8. Probajte ovako gledati.

    Oluja je riješila sljedeće probleme: Političari a la Milan Martić, AV (koji se šepurio u Glini). Propaganda a la Pink, Informer, Alo, Telegraf. Heroji a la Arkan, Velja Nevolja. Ekonomija a la hiperinflacija u Srbiji devedesetih. Vječno nezadovoljni Srbi protiv kojih je ‘ceo svet’ i koji, gdje god se nalaze, uglavnom izazivaju probleme.

    I tko ne bi slavio kad se ti problemi sami presele. Nema ih više u Hrvatskoj. Nisi ih ni protjerao nego su se oni odselili u Srbiju. Pa hvala vam puno!

    Nakon ‘uspjeha’ u Glini, sada AV osobno operira u Srbiji i građani Srbije mogu vidjeti ‘kako je to lepo’. Ekonomski rast, fabrike se otvaraju, zlatno doba je tu. Čak su manji problem ustaše, sad je meta neprijatelj Điki. A i Marinika opasno prijeti. Nije mudro biti previše razuman i racionalan u Srbiji. I dalje raste balon mitomanije. Dok ne pukne. A kad će – ne znamo.

  9. Neka svako radi po svojoj savesti.
    Kada sam došla ovde(ne iz nekog kamenjara kako jedan reče) već iz moje divne Slavonije, nikada neću zaboraviti taj „put pakla“ kada su nam zabranili da uđemo u grad(nismo bili u koloni i imali smo rodbinu koja nas je čekala) i naplaćivali su nam čau vode za izmučene starce i decu, i suvi hleb.
    Ništa mi nismo tražili, imali smo svoje kuće kao i vi u Nišu, Kragujevcu, bogata imanja po selima…
    Godinama smo tražili da odemo dalje, mlađi su uspeli, stariji su davno poumirali po zajednički jadnim smeštaj ima.
    Molim svake godine, ko god bio na vlasti ovih 26 godina, da nam „ne pomaže“, da nas koji to još možemo, u miru i tihoj tuzi odbolujemo, upalim sveću, setimo se svojih ognjišta, svojih umrlih, a organizacije oko ovog dana su nam, verujte, kao so na ranu. Pišem ovo Organizatorima, ne običnom narodu, nikom nije tih godina bilo lako, a ni danas nije, pustite, ministri, gradski sekretari, i ostali zvaničnici da pravite cirkus od naše muke, a nas šačicu jada da odbolujemo svoje.

  10. Interesantni su ovi srbi kako kukaju nakon što su dobili po tamburi. Isto tak kako su radili nerede 1991. tak su delali nerede i 1941. Stvarno bi volio, ali stvarno da ovi srbi krenu kak su i 1991. pa da vidimo to srpsko herojtvo u kojem obimu je sad naspram 1991. Jedino kaj je je da srbima u svetu nema premca u bežaniji i kukanju.

  11. Mi srbi smo stalno bezali, od turaka u madjarsku, u prvom svetskom ratu preko albanije, i najnovije, traktorima..

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.