Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda u Hagu podiglo je optužnicu protiv sudanskog predsednika Omara al Bašira za genocid i zločine protiv čovečnosti. Optužbe uključuju rukovođenje pokušajima da se „zbrišu s lica zemlje“ afrička plemena u Darfuru kao i vođenje kampanje ubistava, silovanja i deportacije.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda u Hagu podiglo je optužnicu protiv sudanskog predsednika Omara al Bašira za genocid i zločine protiv čovečnosti. Optužbe uključuju rukovođenje pokušajima da se „zbrišu s lica zemlje“ afrička plemena u Darfuru kao i vođenje kampanje ubistava, silovanja i deportacije. Glavni tužilac Luis Moreno Okampo zatražio je od tročlanog panela da izda poternicu za hapšenje Al Bašira, ne bi li se sprečilo da ostalih 2.5 miliona ljudi u Darfuru potpadnu pod napad vladine džandžavid milicije. Moreno Okampo je izjavio da se genocid u Sudanu nastavlja i da što pre mora biti obustavljen. „Genocid je nameran zločin, ne treba da čekamo da strada još 2.5 miliona ljudi“, izjavio je Moreno -Okampo.
Vladajuća partija Sudana Nacionalni kongres čiji je Bašir lider upozorila je ranije na „novo nasilje i krvoproliće“ u zapadnom regionu zemlje, ukoliko bude izdata poternica za predsednikom. Odluka suda u Hagu je nepoštena i politički motivisana“, izjavio je visoki član sudanske vladajuće partije. Jedna od pobunjeničkih grupa koja se bori u Darfuru Oslobodilački pokret Sudana, međutim, pozdravila je potez i objavila da je spremna da pomogne u hapšenju i ekstradiciji svakog ratnog zločinca osumnjičenog u zemlji. „Pokret izražava svoju angažovanost na punoj saradnji sa sudom i spreman je da uhapsi i izruči ratne kriminalce Međunarodnom tribunalu“, kaže se u saopštenju pobunjeničke grupe.
Al Bašir se nalazi u Sudanu, gotovo celi dan proveo je na sastancima sa svojim ministrima i savetnicima u Kartumu razmatrajući eventualni ogovor na svaku tačku optužnice. Sudan je, takođe, zatražio hitan sastanak ministara spoljnih poslova država članica Arapske lige. S druge strane, na hiljade sudanskih demonstranata okupiralo je ulice Kartuma izražavajući podršku Al Baširu, koji je došao na vlast u puču 1989. Na protestima su viđene parole s podrugljivim potpisima na račun suda i tužioca Luisa Morena Okampe, koji je inače Argentinac. „Okampo je zaverenik protiv sudanskog naroda“, pisalo je na jednoj paroli.
Postoje bojazni da bi, nakon ovakve odluke suda, u Darfuru moglo izbiti novo nasilje, a naročito protiv mirovnjaka UN i Afričke unije. Savet bezbednosti UN još je u martu 2005. zatražio od Morena Okampa da istraži zločine u Darfuru. Ceo proces započet je pre šest godina, a ovo je prvi slučaj za ovaj sud da se optuži šef jedne države dok je još na položaju. Analitičari procenjuju da Bašir neće skoro biti viđen u Hagu, budući da je Sudan odbacio nadležnost ovog suda i odbija da uhapsi osumnjičene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari