Italija ima političku zvezdu u usponu: Mateo Salvini, lider evroskeptične Severne lige vrlo visoko se kotira među javnim mnjenjem Italije kao čovek koji pokušava da ispuni politički vakuum među desnicom nakon ere Silvija Berluskonija. Dok se premijer Mateo Renci (39) i njegova Demokratska partija levog centra bore da se usaglase sa evropskim budžetskim pravilima, Salvini (41) se udvara biračima, umornim od recesije svojom antimigracionom, antievropskom i otvorenom antimuslimanskom platformom, prenosi AFP.


„Želimo da imamo većinu u Italiji. Pripremamo se za budućnost“, kazao je ovaj bivši novinar u jednom nedavnom intervjuu.

Đovani Orsina, profesor političkih nauka na Univerzitetu Luis u Rimu, kaže za AFP da je Salvini na putu da postane glavni igrač u kontrolisanju političke slike ove zemlje. „On ima i politički prostor da to ostvari“, kaže Orsina i navodi da Severna liga vrlo dobro „surfuje širom Evrope“ što je trend koji je postavila Marina le Pen iz Nacionalnog fronta u Francuskoj.

Salvini je jednom prilikom otvoreno priznao da je fan Le Penove, koja je donekle ublažila ekstremno desne stavove svoje partije u trenutku kada se birači širom Evrope sve više okreću populističkim partijama.

U međuvremenu, podrška stranci Forca Italija, bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, ozbiljno je opala među Italijanima a medijski magnat već duže ne uspeva da nađe verodostojnog naslednika. „Silvio Berluskoni je u veoma nezavisnoj poziciji, uskoro će napuniti 80 godina u poređenju sa vrlo mladim Salvinijem“, kaže Orsini. Salvinijev cilj jeste da proširi uticaj Lige na siromašni jug Italije, naspram bogatog severa, gde je Berluskoni ubirao najviše podrške. On želi da partijsku „povelju vrednosti“ formira na osnovu novog pokreta koji će biti privlačan svima koji ne podržavaju reforme premijera Rencija niti njegovu spremnost da pregovara sa Briselom oko dugova.

Prema Salviniju, vrednosti njegove partije uključuju veliko „ne imigraciji, ne džamijama i da drastičnom smanjenju poreza“. On takođe zagovara „odlučno ne“ onome što se smatra levim krilom EU.

U izjavi za izraelski Harec, Salvini je kazao da je islam „jedina religija koja stvara probleme u Italiji, Evropi i Bliskom istoku“. „Ako Muslimani imaju problem koegzistencije sa ostatkom sveta, problem ne može biti u ostatku sveta, nego u islamu a samim tim je i Kuran problematičan“.

Antonio Noto, šef Instituta za istraživanje javnog mnjenja IPR, skeptičan je u pogledu uspeha Salvinijeve Lige. Oni koji podržavaju Severnu ligu su i dalje ljudi sa severa i nema naznaka da se povećava podrška na jugu.

Salvini je drugi po popularnosti među partijskim liderima, odmah iza Rencija, a ispred Berluskonija i Bepea Gripa, lidera pokreta Pet zvezda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari