Opština Ruma preuzela kuću Mileve Marić Ajnštajn: Najavljeno renoviranje i pretvaranje u centar kulture 1Foto: mitrovica.info

Kuća koja je nekada bila dom porodice Marić, a u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn, čuvena matematičarka i fizičarka provela deo svog života, prešla je u vlasništvo Opštine, obavestila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić javnost.

Mileva Marić, rođena je u tadašnjoj Austrougarskoj, tačnije u Titelu 1875. godine.

Porodica Marić se 1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu.

Kako je saopšteno iz rumske opštine, kuća u Železničkoj ulici broj 38, u kojoj je živela porodica Marić i dalje postoji, ali je nažalost u jako lošem stanju, prenosi Sremskomitrovački portal.

Njena istorijska vrednost je neosporna, ali zbog činjenice da se kuća nalazila u privatnom vlasništvu, Opština nije mogla da preduzme korake ka njenoj obnovi.

„Sa zadovoljstvom saopštavam da su sadašnji vlasnici odlučili da poklone ovu kuću našoj opštini. Ovaj nesebičan gest omogućiće nam da renoviramo kuću i pretvorimo je u centar kulture koji će biti na ponos svima nama. Ova kuća će postati mesto gde ćemo moći da se divimo nasleđu Mileve Marić Ajnštajn i njenog brata, Miloša Marića, takođe izuzetnog naučnika“, poručila je Aleksandra Ćirić.

Predsednica Opštine Ruma je najavila potpuno renoviranje kuće poručivši da će kuća Mileve Marić postati “mesto inspiracije za buduće generacije”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari