Opštine na severu Kosova u crvenoj zoni, uz zabranu kretanja 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Opštine na severu Kosova ostaju u „crvenoj zoni“, saopštilo je kosovsko Ministarstvo zdravlja koje je danas predstavilo novu odluku o podeli po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou.

Kako prenosi internet portal Kossev.info, u crvenoj zoni, koja se definiše kao zona visokog rizika sa više od 151 inficiranom osobobom na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou, sada je 21 opština, a medju njima su i Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Gračanica, Vitina, Kamenica i Klokot.

Četiri opštine na Severu Kosova prebačene su u crvenu zonu pre tačno sedam dana, nakon uvećanja broja inficiranih, a opštine sa visokim rizikom od širenja zaraze korona virusa jedine su u kojima će važiti i mere restrikcije kretanja gradjana i delimičan karantin.

Radno vreme ugostiteljskih objekata i većine radnji u ovim opštinama je od 5.00 do 19 sati, a zabranjeno je i kretanje gradjana od 19.00 do 5.00, osim za hitne i zdravstvene potrebe.

Zabranjen je i ulaz i izlaz gradjana i automobila iz i u crvene opštine od 19.00 do 5.00, što ne važi za zdravstvene radnike, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosudja i studente, gradjane sa hitnim potrebama i operatore javnih usluga.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom od poslednjeg preseka stanja nema preminulih, a od ukupno 207 testiranih uzoraka čiji su rezultati pristigli juče 78 je pozitivno na kovid-19.

Prema podacima Kriznog štaba iz severne Mitrovice zbog kovid-19 hospitalizovano je 56 pacijenta, a od ukupnog broja novoobolelih, 47 je sa severa, dok su ostali iz centralnog Kosova.

Hospitalizovano je 56 ljudi, 55 se leči u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, jedan pacijent je u KBC Niš, a u poslednja 24 sata izlečeno je 17 osoba.

Do sada je u srpskim sredinama na Kosovu registrovano 2.155 osoba koje su bile pozitivne na korona virus, od 8.414 testiranih uzorka, a trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi 830 osoba.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.