Pobunjenici u Avganistanu, koji se bore u najsiromašnijim i zabačenim regionima, godinama teže da održe u kontinuitetu rat protiv materijalno superiornijih američkih i avganistanskih snaga. Međutim, oružje koje koriste često ukazuje na američki napad. Većina automatskih pušaka su proizvedene u SAD.

Oružje i artiljerija sakupljeni od ubijenih pobunjenika ukazuje na sledeće: Od 30 magacina sa automatskim puškama nedavno zaplenjenih od pobunjeničkih korpusa, najmanje 17 su sadržali metke identične onima koje SAD obezbeđuju avganistanskim snagama, navodi se u istrazi koju je sproveo Njujork tajms na osnovu intervjua sa američkim zvaničnicima i dilerima oružja.

Prisustvo ove municije, nađene u dolini Korangal, oblasti, koja je često poprište sukoba blizu avganistanske granice sa Pakistanom, ukazuje da je to oružje Pentagona, koje umesto avganistanskih snaga koriste pobunjenici za borbu protiv američkih vojnika.

Domašaj ovih diverzija još je nepoznat. Vojni zvaničnici, analitičari i dileri oružja ukazuju na zabrinjavajuće mogućnosti: Slaba američka i avganistanska kontrola ogromnog oružanog inventara i municije poslate u Avganistan tokom osmogodišnjeg sukoba, loša disciplina i proširenja stopa korupcije među avganistanskim snagama znatno doprinose oružanom snadbevanju pobunjenika.

Američka Federalna kancelarija za odgovornost SAD kritikovala je američke snage zbog neuspeha da kontrolišu na hiljade komada naoružanja namenjenog avganistanskim snagama bezbednosti. Navodi se i da američke snage ne vrše adekvatne provere zaplenjenog oružja i municije da uđu u trag kako to oružje dospeva u ruke pobunjenika i uvideli da li je avganistanska vlada direktno ili indirektno značajan snadbevač talibana, tvrde zvaničnici. Kao razlog navode se ograničeni resursi i institucionalna memorija izdatog naoružanja, kao i odsustvo saradnje među jedinicama na terenu koje sakupljaju opremu i istražitelja i supervizora u Kabulu.

Vrsta municije koja najčešće dospeva u ruke talibana jesu meci kalibra 7.62×39 milimetara, koji su najzastupljeniji u svetu i nabavljaju se od nekoliko potencijalnih dostavljača. Ovi meci se koriste i za „kalašnjikove“, koji se proizvode u mnogim zemaljama uključujući Rusiju, SAD, bivšim zemljama Varšavskog pakta i nekoliko država u Africi. Imajući u vidu broj potencijalnih izvora, verovatnoća da talibani i Pentagon imaju iste izvore snadbevanja je prilično mala, tvrde vojni analitičari. Umesto toga, koncentracija talibanske municije identična po obeležjima sa onom koju koriste avganistanske jedinice ukazuje da postoji verovatnoća da se municija krijumčari iz državnog zatvora, kaže Džejms Bevan, istraživač specijalizovan za municiju iz istraživačke grupe u Ženevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari