Osim lekara i političari se uključili u inicijativu da Niš dobije Institut za kardiovaskularne bolesti 1Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je od nadležnih u Republici da podrže inicijativu zaposlenih na niškoj Klinici za kardiohirurgiju da Niš dobije Institut za kardiovaskularne bolesti.

“Imajući u vidu porast broja pacijenata kojima su neophodne intervencije na srcu i krvnim sudovima kao i povećanu smrtnost tih pacijenata zbog nedovoljne dostupnosti intervencija, zahtevamo od nadležnih da omoguće formiranje Instituta za kardiovaskularne bolesti Niš”, naveli su u PSG.

U ovoj stranci su tražili od nadležnih da podrže ovakvu inicijativu zaposlenih na Kardiohirurgiji jer su, kako su naveli, pacijentima na jugu Srbije intervencije na srcu i krvnim sudovima nedovoljno dostupne, za razliku od onih koji žive u Beogradu ili Vojvodini, gde postoje instituti “Dedinje” i “Kamenica”.

Osim lekara i političari se uključili u inicijativu da Niš dobije Institut za kardiovaskularne bolesti 2
Foto: Pokret slobodnih građana

PSG je ocenio da resursi za formiranje ovakvog instituta u Nišu postoje i da to dokazuju rezultati koje postižu zaposleni na Klinici za kardiohirurgiju, kao i odlična opremljenost te klinike.

U PSG su dodali da je aktuelna vlast “potpuno preuzela upravljanje potencijalima za ekonomski i privredni razvoj zemlje i da je tako onemogućila da jug Srbije upravlja sopstvenim razvojem”.

Svih 114 zaposlenih u niškoj Klinici za kardiohirurgiju uputilo je inicijativu državnom vrhu u februaru ove godine da se u Nišu hitno formira Institut za kardiovaskularne bolesti, te time značajno ubrza i unapredi dijalnostika i lečenje pacijenata iz ovog grada i sa jugoistoka Srbije, a oni „dobiju iste uslove lečenja kao stanovnici Beograda i Novog Sada“, gde takvi instituti postoje.

Inicijativa je prosleđena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarki zdravlja Danici Grujičić.

U obrazloženju inicijative se navodi da se formiranje ovakvog instituta traži zato što su kardiovaskularna oboljenja uzrok smrtnosti u više od 50 odsto slučajeva u Nišu i Srbiji, a grad Niš strateški značajan za stabilnost i razvoj Srbije.

U njoj se pozivaju svi građani jugoistoka Srbije da je podrže jer će im omogućiti najsavremeniju dijagnostiku i lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Direktor Kardiohirurgije dr Dragan Milić tada je kazao da za obrazovanje ovakvog instituta već postoje prostorni kapaciteti, u starom delu niškog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC), a da postoje i kadrovi, zbog čega ono ne bi mnogo koštalo.

“Neophodna je samo podrška i odluka nadležnih državnih organa i institucija”, rekao je on za Danas.

Zaposleni na Kardiohirurgiji su u inicijativi naveli da treba razmotriti mogućnost da se u Nišu formiraju i Institut za majku i dete, Institut za onkologiju i Institut za plućne bolesti, za koje takođe postoje prostorne mogućnosti u starom delu UKC.

Formiranje instituta pri UKC Niš pominje se godinama unazad, ali je Kardiohirurgija uputila prvu zvaničnu inicijativu.

Ministarstvo zdravlja i ministarka Danica Grujičić se povodom ovakvog predloga do sada nisu javno izjasnili.

 

Nišu je potrebna i opšta bolnica

Pokret slobodnih građana ocenjuje da lekarima niške Kadriohirurgije ipak treba platiti operacije vikendima koje već deset sedmica zaredom obavljaju kako bi smanjili liste čekanja, a na sopstvenu inicijativu i bez naknade za takav rad.

U ovoj stranci dodaju da bi UKC Niš trebalo da postane regionalni centar, a da taj grad dobije opštu bolnicu, koju nema, što su dr Milić i njihove kolege takođe zahtevali.

Niš je jedini veći grad u Srbiji koji nema opštu bolnicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari