Mandatar za sastav nove italijanske vlade Mario Monti zvanično je juče postao novi premijer i ministar ekonomije, saopšteno je u Rimu. Monti je imenovao generalnog direktora druge po veličini italijanske banke Inteza Sanpaolo Korada Pasera za ministra za ekonomski razvoj, infrastrukturu i saobraćaj.

Monti je, predstavljajući novi sastav vlade predsedniku Đorđu Napolitanu, objasnio da su te tri oblasti objedinjene kako bi „u većoj meri došle do izražaja usklađene inicijative koje doprinose ekonomskom rastu“.

Bivši evropski komesar nasledio je premijersku funkciju od Silvija Berluskonija koji ostavku podneo u subotu, u trenutku kada Italiji preti ekonomski kolaps zbog javnog duga. Ostala ministarska mesta uglavnom su podeljena proverenim tehnokratama: novi šef diplomatije je bivši ambasador Đulio Terci di Sant’Agata, ministarstvo odbrane je povereno admiralu Đanpaolu di Paolu, dok će ministarka unutrašnjih poslova biti Ana Marija Kanćelijeri.

U novoj vladi Marija Montija na čelu tri ministarstva biće žene: ministarstva pravde, unutrašnjih poslova i ministarstva rada i socijalnih pitanja. Monti je u utorak i sredu imao sastanke sa vodećim političarima, pokušavajući da obezbedi podršku za mere štednje koje će morati da sprovede njegova vlada.

Nova vlada moraće da dobije podršku u italijanskom parlamentu. Novi premijer je već pokazao odlučnost da sprovede neophodne reforme, ali je i stavio do znanja da namerava da ostane na premijerskoj funkciji do redovnih izbora 2013. godine. Mandatar je sada pod pritiskom da uveri velike igrače na tržištu da će Italija uspeti da izbegne bankrot koji bi dodatno uzdrmao zemlje evrozone i svetsku ekonomiju gurnuo u još jednu recesiju.

Italija ima javni dug koji iznosi 120 odsto bruto nacionalnog proizvoda, odnosno 1.900 milijardi evra. Dobar deo tog duga uskoro stiže na naplatu, a samo sledeće godine moraće da bude refinansirano 300 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari