Jan Borg, predsedavajući OEBS-a, pohvalio Srbiju zbog spremnosti na saradnju 1Jan Borg i Ivica Dačić, Foto: Lena Stevanović

Jan Borg, predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministar spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte, pohvalio je Srbiju rekavši da je pokazala veliku spremnost za saradnju uprkos svim izazovima.

Borg se danas sastao sa Ivicom Dačićem, šefom diplomatije Srbije, u prostorijama Ministarstva spoljnih poslova, a nakon toga održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Rekao je da ovu saradnju očekuju i brojni izazovi, te da će se misija OEBS fokusirati i na napredak na polju implementacije preporuka u sferi vladavine prava.

„Drago mi je što je Srbija napravila napredak tokom godina i pozdravljamo njene napore da sprovede reforme, posebno reforme iz preporuka ODIHR-a koje imaju za cilj da se osnaže izborni procesi“, kazao je on.

Borg je dodao da je, zbog trenutne situacije u Srbiji, trenutno najvažnije učvršćivanje izbornog sistema i demokratske strukture, ali da očekuje da će i na tim poljima raditi i da očekuje uspeh.

Najvaio je da će se danas pored državnih funkcionera, sastati i sa predstavnicima civilnog sektora, kako bi i sa njima porazgovarao o preporukama misije OEBS koje se tiču izbornih uslova. Pozvao je sve partnere u ovom procesu da maksimalno iskoriste ekspertizu misije OEBS.

“Sa OEBS-om smo imali dobru sa radnju na brojnim poljima. Ova misija je imala veliki udeo u reformskom procesu u našoj zemlji pogotovu u sferi pravosuđa i po pitanju medija”, rekao je Dačić, koji je i tehnički premijer, do izbora novog.

Kako je najavljeno Borg on će se sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i mandatarom za sastav Vlade Milošem Vučevićem.

Borg će posetiti Misiju OEBS u Srbiji, a održaće i okrugli sto sa medijskim i novinarskim udruženjima, ali i sa grupama mladih i korisnicima inicijative koje podržava OEBS, među kojima su i studenti Pravnog fakulteta.

Njegov program će se zaključiti posetom svratištu za decu iz romske zajednice koje podržava Misija OEBS, kojim upravlja Centar za integraciju mladih.

Dačić je rekao da je tokom sastanka pre konferencije upoznao Borga sa trenutnom situacijom na Kososvu i rekao da je danas, kao i uvek, istakao važnost čuvanja statusno neutralne pozicije.

„Upoznao sam predsedavajućeg i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, problemima sa kojima se srpska zajednica suočava i problemima koji nastaju zbog neispunjavanja obaveza Prištine posebno oko formiranja Zajednice srpskih opština. Ono što uvek napominjem jeste da je, što se tiće Kosova, važno da se sačuva statusno neutralna pozicija“, rekao je.

„Danas je 11 godina od kako sam potpisao Briselski sporazum. Od tada do danas, Priština umesto da trpi pritiisak, ona stalno biva nagrađivana od strane međunarodne zajednice“, dodao je Dačić.

Na kraju je dodao da iako nije u pitanju bilateralna poseta, i iako je Jan Borg u posetu Srbiji došao u svojstvu prededavajućeg OEBS-a, da se iskreno nada razvijanju boljih odnosa sa Maltom.

Nakon obraćanja, vremena za pitanja novinara nije bilo.

U četvrtak 11. aprila Borg će biti u poseti Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari