Osobe sa teškoćama u razvoju prave novogodišnje kalendare od paklica cigareta: U Kragujevcu osnovano prvo socijalno preduzeće 1Dragan, Ivan I Nikola ručno prave papir od paklica cigareta/Foto: V. G.

U Kragujevcu je pre tri meseca osnovano prvo socijalno preduzeće u kome rade osobe sa teškoćama u razvoju. Oni od paklica cigareta ručno prave kvalitetan papir po japanskoj tehnici, a za kratko vreme stigli su i prvi gotovi proizvodi, novogodišnji kalendari.

Porudžbina za kalendare već ima, pa četvorica mladića koji su deo ove inkluzivne radionice, očekuju ubrzo da prime i prvu platu.

Nikola kaže da će od zarađenih para popraviti bateriju za mobilni telefon, a deo novca mora da odvoji za prevoz, dok je Dragan iskreno rekao da će od prve plate kupiti pljeskavicu, a ostalo podeliti sa prijateljima i kolegama.

Kažu da posao pravljenja papira od paklica cigareta nije težak, da im je zabavno i da su i slobodno vreme počeli da provode zajedno.

Osobe sa teškoćama u razvoju prave novogodišnje kalendare od paklica cigareta: U Kragujevcu osnovano prvo socijalno preduzeće 2
Prvi gotovi proizvodi, novogodišnji kalandari/Foto: V. G.

– Nekad idemo na kafu, sok, jedemo bananice, igramo fudbal ili se družimo u klubu, kaže za Danas dvadesetdevetogodišnji Dragan.

Njegov kolega Nikola objašnjava da proces pravljenja papira počinje tako što prvo skidaju foliju i markice sa paklica.

– Očišćen papir seckamo, a zatim ga potapamo u vodu da omekša. Sitom procedimo vodu i usisamo ga, a potom ga na mašini ispresujemo. Kada ga izvadimo iz mašine, ostavimo ga da se osuši i tako dobijemo papir, objašnjava Nikola čitav proces.

Ovo socijalno preduzeća nastalo je u okviru udruženja Zadrugarstvo, u kome kažu, da u Kragujevcu ne postoji mnogo programa za osobe sa teškoćama u razvoju kada oni napune 30 godina.

– To su uglavnom programi po principu dnevnog boravka ili im se dva puta nedeljno organizuju neke dnevne aktivnosti. Ne postoji nijedan program koji bi im ponudio neku vrstu edukacije, gde bi oni mogli da steknu određene veštine. One se stiču samo ako se radi nešto konkretno i praktično, jer se kroz ponavljanje najbolje uči. Zato sam došla na ideju da napravim prvo socijalno preduzeće, objašnjava Tamara Popović, predsednica Udruženja.

Osobe sa teškoćama u razvoju prave novogodišnje kalendare od paklica cigareta: U Kragujevcu osnovano prvo socijalno preduzeće 3
Proces proizvodnje papira/Foto: V. G.

Ona ističe da je cilj Zadrugarstva da osnuje radno okupacione jedince i da je reciklaža papira samo jedna od niza aktivnosti koje ima u planu. Ideja je da u budućnosti bude više korisnika, osobama sa invaliditetom, koji bi kroz razna praktična iskustva imali priliku da se usavrše, edukuju i kasnije zaposle.

Za japansku tehniku ručnog pravljenja papira Popović se odlučila u saradnji sa udruženjem Naša kuća iz Beograda, čiji se korisnici godinama uspešno bave ovom tehnikom.

– Najveći strah mi je bio da kada izaberemo proizvodni proces, on im posle mesec dana ne dosadi i da kažu da im se to više ne radi. Međutim, kada sam videla koliko korisnici udruženja Naša kuće vole da prave papir i koliko su oni napredovali, shvatila sam da je to savršeno, Kaže Popović.

Plan je bio da se oni polako uvedu u proces da u prvim danima rade samo sat vremena, međutim, već prvog dana su bili spremni da radno vreme od 10 do 15 sati provedu u radionici.

– Ono što je najbitnije jeste da se među njima razvila kohezija, da su počeli da brinu jedni o drugima i kada neko nešto ne može da uradi, svi skoče da mu pomognu. To je najveća vrednost ovog programa. Lepo je to što će nešto da rade, što stiču nove veštine i na kraju od prodatih proizvoda nešto i zarade, ali je najbitnije što su razvili empatiju jedan prema drugome i što se socijalizuju, kaže naša sagovornica.

Osobe sa teškoćama u razvoju prave novogodišnje kalendare od paklica cigareta: U Kragujevcu osnovano prvo socijalno preduzeće 4
Presovanje papira/Foto: V. G.

Ova lepa priča ubrzo je motivisala i Kragujevčane da se uključe, pa su svuda počele da se prikupljaju prazne paklice cigatera. Do sada ih je prikupljeno za četiri gradska kontejnera, a pored tri kafića u gradu, u kojima se zvanično ostavljaju, Kragujevčani su počeli da ih skupljaju i u firmama, po zgradama, a donose ih i pojedinačno.

Prazne paklice nisu slučajno odabrane kao reciklažni materijal, već one imaju najveći procenat celuloze, odnosno čistog papira u sebi, pa su pogodne za obradu.

Papir koji se pravi u ovoj inkluzivnoj radionici za sada je deblji, kao hamer, jer im nedostaje štampač za njegovu finiju obradu, koji će, nadaju se, nabaviti do februara. Onda će moći da ponude čitav asortiman proizvoda od vizit karti i flajera, preko postera, pozivnica za svadbu i čestitki.

Za ovo socijalno preduzeće karakteristično je i to da je nastalo isključivo kroz podršku i donacije lokalne zajednice.

Naime, udruženje Zadrugarstvo je nastalo pre godinu dana i prvih šest meseci je isključivo posvetilo javnom zagovaranju i kampanji da je jedno ovakvo socijalno preduzeće neopodno u Kragujevcu.

Zatim su u julu pokrenuli Crowdfunding kampanju i sam novac koji su do sada prikupili došao je od donacija sugrađana.

Plan je da ovo socijalno preduzeće okupi u narednim godinama više korisnika iz različitih socijalno ugroženih grupa i da im omogući da od svog rada zarađuju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari