Ovaj čaj svi piju zato što je zdrav, ali u nekim situacijama je veoma opasan po zdravlje 1Zeleni čaj, foto: CHASSENET / BSIP / Profimedia

Iako je dobro poznato da zeleni čaj donosi mnoge zdravstvene prednosti, nedavna istraživanja ukazuju na moguće negativne efekte koji se tiču jetre.

Iako je zeleni čaj opšte poznat po svojim mnogobrojnim dobrobitima za zdravlje, nedavno istraživanje sprovedeno od strane stručnjaka iz Medicinskog centra Kaplan i izraelske zdravstvene službe Clalit otkriva potencijalne negativne efekte koje konzumacija ovog napitka može imati na zdravlje jetre, piše The Healthy.

Ovo otkriće izazvalo je zabrinutost među ljubiteljima zelenog čaja, s obzirom na to da je on postao drugo najčešće konzumirano piće širom sveta, a njegova popularnost kao napitka koji pospešuje mršavljenje neprestano raste.

Zeleni čaj je dugo vremena bio predmet istraživanja zbog svojih brojnih koristi, koje uključuju prevenciju raka, srčanih oboljenja, metaboličkih poremećaja i poseduje protivupalna svojstva. Poznato je da je bogat antioksidansima, posebno katehinima, koji su povezani sa smanjenjem rizika od različitih vrsta karcinoma, kao što su karcinom dojke, prostate i debelog creva.

Takođe se smatra da zeleni čaj poboljšava zdravlje srca, pomaže u regulaciji protoka krvi, snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka. Dodatno, zbog svoje sposobnosti da ubrza metabolizam i podstakne sagorevanje masti, zeleni čaj često se preporučuje kao izbor za mršavljenje ili održavanje telesne težine.

Međutim, istraživači su otkrili da konzumacija zelenog čaja može negativno uticati na zdravlje jetre.

Profesor Stiven Malnik, vodeći autor i šef Odeljenja interne medicine u medicinskom centru Kaplan, upozorava da pojedini zeleni čajevi mogu biti mešavina materijala poreklom iz različitih zemalja, te da neki od njih mogu sadržavati tragove teških metala, što može predstavljati potencijalnu opasnost po zdravlje jetre.

Kada je opasan zeleni čaj

Prema rečima profesora Malnika, važno je birati visokokvalitetni zeleni čaj iz pouzdanih izvora kako bi se smanjio rizik od izloženosti štetnim materijalima.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da ekstrakti zelenog čaja u obliku tableta mogu biti glavni krivac za probleme sa jetrom koje su prijavili pojedini korisnici.

Kombinovanje zelenog čaja s drugim lekovima ili lekovitim biljem takođe može dovesti do ozbiljne bolesti jetre kod nekih ljudi. Autori istraživanja naglašavaju važnost informisanja o mogućim rizicima.

Kada je u pitanju konzumacija zelenog čaja, preporučuje se umerenost.

Koliko zelenog čaja smete da pijete

Smatra se da je razumna količina dnevne konzumacije dve do tri šolje. Ukoliko planirate uključiti zeleni čaj u svoju svakodnevnu rutinu, preporučuje se da se prvo posavetujete sa svojim lekarom.

To će vam pomoći da odredite pravu količinu zelenog čaja za vaše potrebe i osigurati da ne dolazi do interakcije sa vašim lekovima.

Takođe, važno je obratiti pažnju na signale koje vam telo šalje. Ukoliko nakon konzumiranja većih količina zelenog čaja primetite simptome kao što su bolovi u stomaku, žutica (žutilo kože ili očiju) ili tamna mokraća, preporučuje se odmah prekinuti konzumaciju i konsultovati se sa lekarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari