Takmičenje po grupama na Evropskom prvenstvu u fudbalu u Poljskoj i Ukrajini završeno je sinoć mečevima grupe D, gde je generalni utisak da je u 24 meča viđen dobar fudbal bez puno kikseva i iznenađenja, ali se ne može reći da su izostala i razočarenja.

Možda najveće razočarenje desilo se u grupi A, gde Rusija nije izborila plasman u nokaut fazu uprkos činjenici da je prikazala odličan napadački fudbal u dva uvodna susreta. Kuriozitet prve faze predstavlja i podatak da je neuobičajeno veliki broj golova postignut glavom, ali i da je duel Ukrajine i Francuske prekinut zbog nevremena i nastavljen posle sat vremena.

Kroz primer „zbornaje“ i Češke, koja je otišla na megdan Portugalu, još jednom se pokazalo da nije važno da neki meč dobijete ili izgubite ubedljivo, već da prosek na kraju treće utakmice mora biti takav da vi odete dalje. Rusi su to najbolje osetili na svojoj koži kada su odlično startovali savladavši Češku sa čak 4:1, ali su remizirali sa Poljskom, pa ih je poraz sa 1:0 od Grčke koštao četvrtfinala. S druge strane, Grčka je kao i 2004, kada se popela na krov Evrope, krenula promenljivo, ali taktički dobro sa fokusom na najbitniji duel gde su minimalcem savladali direktnog konkurenta i otišli dalje. U grupi A nadmetao se domaćin Poljska, koji nije razočarao, ali je potvrdio da im nedostaje iskustva za igre na velikoj sceni i snage za velika dela.

Kada su u pitanju dueli u grupi B, opravdano nazvanoj „grupi smrti“, zaključak je da su Nemci po očekivanju odigrali bez greške, Portugal je od ponora stigao do druge faze, Danska je potvrdila epitet oraha na koji se zubi mogu polomiti, dok je Holandija u potpunosti razočarala. Stekao se utisak da su „panceri“ igrali koliko im je bilo potrebno, da malo ko tehnički i po disciplini može da im parira na sredini terena, ali i da Gomez i Podolski, uz veznjake Milera i Ozila, mogu biti nerešiva enigma za protivničke odbrane. Zato će biti interesantno videti koliko će Grčka moći da odigra čvrsto protiv preciznih Nemaca.

Portugalci su u grupi B krenuli bledo, doživeli (ne)očekivan poraz od „pancera“ ali su nekako uspeli da savladaju Dansku, koja je prethodno „ubrala lale“ i tako načinila verovatno najveće iznenađenje prve faze šampionata. Selekciju sa Pirinejskog poluostrva pratila su najveća osporavanja javnosti, a na udaru je bila prva zvezda tima Kristijano Ronaldo. Igrač Reala uspeo je da u prva dva meča promaši gol iz situacija gde bi i amater zatresao mrežu, navijači su tražili njegovu glavu, ali se CR7 iskupio u odlučujućem trenutku. Kako je i obećao pred duel sa Holandijom, Ronaldo je kapitenski postigao dva gola, bio u još nekoliko navrata u izglednim šansama, ali i „servirao“ lopte saigračima.

Puno prašine diglo se i u skupini C, gde su Španija i Italija opravdale uloge favorita koje su im dodeljene još nakon žreba, ali ne tako ubedljivo kako se očekivalo. Za to se pobrinula Hrvatska koja je najpre očekivano bila bolja od najlošije Irske (3:1), a onda i remizirala sa Italijom. „Kockasti“ su puno muka zadali i braniocu titule, imali su više izglednih šansi, pa se može reći da je golman „furije“ Iker Kasiljas najzaslužniji što se pehar nije preselio već posle tri uvodna kola. Španija je dobila i pravog napadača u vidu Fernanda Toresa, koji je nakon najlošije sezone u karijeri sa dva gola srušio Irsku i tako nadomestio odsustvo Davida VIlje. Važan šraf u prolazu dalje bio je i Hesus Navas, koji je srušio tim Slavena Bilića. Upravo je ovaj duel danima punio novinske stupce jer su Italijani strahovali da Španija i Hrvatska mogu namestiti rezultat 2:2, koji bi „azure“ poslao kući.

Na kraju, grupa D je donela ne tako dobar fudbal u prva dva kola (treće je odigrano sinoć), tehnički dobru ali neubedljivu Francusku, kao i Englesku, koja je preživljavala iz meča u meč. S druge strane, domaćin je bio bolji od Švedske, pokazao je zube Francuskoj, a najbolji igrač u istoriji ukrajinskog fudbala Andrej Ševčenko je sa dva gola glavom Skandinavcima potvrdio da nije za staro gvožđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari