Fudbaleri Partizana imali su sreće da izbegnu mađarski Videoton, potencijalno najjačeg rivala u ovoj rundi, ali i putešestvija u udaljene delove Evrope (Jermeniju, Azerbejdžan, Moldaviju…), jer ih je jučerašnji žreb drugog ola kvalifikacija za Ligu šampiona upario sa makedonskim prvakom Škendijom.

Ekipa iz Tetova je u sezoni 2010/11 prvi put osvojila titulu prvaka bivše jugoslovenske republike od svog osnivanja, nema nikakav staž u Evropi, ima skromniji budžet i široj sportskoj javnosti nepoznate igrače, pa bi neuspeh učesnika prošlog izdanja LŠ i najtrofejnijeg kluba u novijoj srpskoj fudbalskoj istoriji bio prvorazredno iznenađenje.

– Mogli smo proći i gore i bolje. Prve takmičarske utakmice u sezoni uvek su teške, ali Partizan prihvata ulogu favorita. Verujemo u naš prolaz, ali moramo biti oprezni – bila je prva reakcija trenera crno-belih Aleksandra Stanojevića na vest iz Niona.

Ubedljiva pobeda, nekoliko odličnih akcija i efektnih golova (5:1) u prvoj proveri od početka priprema protiv Rabotničkog iz Makedonije, dan pre selidbe u Sloveniju, nije dovoljna mladom stručnjaku da bude opušten pred pomenuti dvomeč.

– I Rabotnički i mi smo u ovaj duel ušli iz punog trenažnog procesa, posle samo nedelju dana rada. Daleko smo od željene igre i forme, tako da tih 90 minuta ne mogu biti reper za mečeve sa Škendijom – objašnjava strateg Partizana, koji će prvo biti domaćin (12/13. jul), a onda gostovati (19/20. jul), i to verovatno u Skoplju, jer stadion njegovog rivala nije po standardima UEFA.

– Drago mi je zbog toga jer pretpostavljam da ćemo u Skoplju imati veliku podršku naših navijača iz Makedonije – očekuje Stanojević.

Ni sportski direktor „parnog valjka“ Mladen Krstajić ne potcenjuje rivala, ali i ne dovodi u pitanje prolaz svog kluba.

– Očekujem neizvestan dvomeč i plasman Partizana u treće kolo kvalifikacija – kategoričan je doskorašnji kapiten crno-belih.

Strah od navijačkog rata

Bez obzira što će Partizanu dueli sa Škendijom biti prve utakmice posle priprema, na kojima valja uklopiti u tim veliki broj novajlija, eliminacija Makedonaca ne bi trebalo da dođe u pitanje. Ono što najviše plaši je ekstremnost navijača Škendije, inače osnovanog od strane albanskih nacionalista, takozvanih „balista“, odnosno duga istorija huliganskih ispada „grobara“, to jest njihov eventualni sukob po nacionalnoj osnovi. Poznato je da su naši klubovi i reprezentacija, zbog sličnih stvari, pod posebnom lupom UEFA.

Lazevski ostaje u Beogradu

Partizan danas odlazi na pripreme na Pohorje pored Maribora (21. jun – 3. jul) i to sa 26 igrača: Stojković, R. Ilić, Živković, Filipović (golmani), Miljković, Aksentijević, Savić, Stanković, Volkov, Davidov, Otašević, Frimpong, S. Marković, Brašanac, Petrović, Kamara, S. Ilić, Tomić, Babović, Babić, Vukić, Ninković, Šćepović, Jovančić, L. Marković i Diara. U Beogradu ostaju povređeni Lazevski, Kizito, Bogunović, Kamberović i Ivković (u trećem planu).

Rad protiv Tre Pene, Vojvodina na Vaduz

Beograd – Dva srpska predstavnika imali su sreće prilikom žreba za uvodne runde kvalifikacija u Ligi Evrope. Fudbaleri Rada dočekaće 30. juna u prvoj rundi Tre Pene, dok će 7. jula odigrati revanš u San Marinu. Vojvodina će startovati od drugog kola dvomečom sa Vaduzom. Prva utakmica na programu je 14. jula u Lihteštajnu, a uzvratni meč zakazan je za 21. jul na stadionu „Karađorđe“. Inače, ukoliko budu bolji od Tre Pene, „građevinare“ u drugom kolu očekuje grčki Olimpijakos Volos. Fudbaleri Crvene zvezde misiju u kvalifikacijama započinju u trećoj rundi, ime protivnika saznaće posle žreba 15. jula. N. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari