Pedeset godina od nastanka najveće Ex Yu rok grupe: Turneja “Bijelog Dugmeta” kreće iz Sarajeva 1 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Kako smo eksluzivno saznali od Adisa Gojaka menadžera Gorana Bregovića i inspiratora turneje “50 godina Bijelog Dugmeta”, turneja napopularnijeg sastava bivše Jugoslavije krenuće iz Sarajeva, iz “Doma mladih”. Bend je svoj prvi veći nastup imao baš na tom mestu.

“Upravo dogovaramo datume za turneju benda “Bijelo dugme” povodom jubileja pedeset godina postojanja. Krećemo sa koncertima iz “Doma mladih” u Sarajevu 11. maja. Ovo mesto prima svega dve hiljade ljudi, ali smo ga odabrali zbog simbolike i emotivne vrednosti koje ima za Gorana Bregovića i druge muzičare iz benda. Posle tog koncerta 1974. godine je sve počelo. Pustićemo u prodaju samo hiljadu karata i to 25. aprila. Verujem da mnogi neće biti u mogućnosti da prisustvuju tom koncertu, pa smo planirali da ponovo napravimo koncert za Sarajlije na nekom mnogo većem prostoru. Turneju smo zamislili tako da ima samo pedeset koncerata i pažljivo biramo gradove. Ovu turneju “Bijelo dugme” svira maltene u originalnoj rok postavi. Očekujemo spektakularne nastupe prepune emocija na svakom koncertu”,  rekao je Adis.

U velikom intervju za “Nedeljnik” koji je uradio Branko Rosić, Bregović otkriva ko će sve svirati u aktualnoj postavi benda.

“Ne slavim rođendane, ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to interesuje. Nažalost, nisu svi originalni članovi Bijelog dugmeta živi. Skupićemo se u starom sastavu što bolje možemo. Nema više nijednog živog klaviriste, i Laza Ristovski i Vlado Pravdić su umrli, tako da će Ogi Radivojević svirati klavijature. On je moj dugogodišnji saradnik i odličan muzikant, završio je i klavir i dirigovanje. Zoran Redžić je tu iz originalne postave i Điđi Jankelić koji je svirao isto u Bijelom dugmetu. Bez obzira na to što je pedeset godina benda, uspeli smo da nađemo preživele“,  izjavio je Goran.

Koncerti “Bijelog dugmeta” koji su za sada skoro izvesni su Sarajevo (11. maja), Niš (22. juna), Kragujevac (28. juna), Banjaluka (5. jula), Trebinje (3. avgusta), Pula (25. avgusta), Split (31. avgusta).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari