Poznati su rivali srpskih klubova u zadnjoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope. Posle ispadanja iz trke za Ligu šampiona, fudbalerima Partizana će za mesto u slabijem i manje isplativijem takmičenju biti potrebna pobeda u dvomeču s malo poznatim Šamrok Roversom (Republika Irska), dok će se Crvena zvezda za evropsku jesen na Marakani boriti sa zvučnijim timom Rena (Francuska).


– Ni Šamrok, ni ostala četiri potencijalna Partizanova protivnika, nisu slučajno tu gde jesu. Irci zaslužuju naše poštovanje i maksimalan pristup. I imaće ih. Nadam se najboljem, verujem da ćemo se plasirati u Ligu Evrope, ali ovog puta se neću zaletati s prognozama. Bio sam siguran da možemo proći Genk, pa i ući u LŠ, ali ostali smo bez sreće i plej-ofa – misli sportski direktor crno-belih Mladen Krstajić.

Treneru našeg prvaka Aleksandru Stanojeviću odgovara što su izbegnuti Sošo (Francuska) i Vitorija (Portugal), uz Makabi iz Tel Aviva (Izrael) i Alaniju (Rusija) mogući rivali s jučerašnjeg žreba.

– Zadovoljan sam, jer su oni klub s najslabijim koeficijentom, a mi smo u plej-of stigli kao povlašćeni. Tradicija kaže da nam „leže“ ekipe s ostrvskim stilom, ali tek ćemo snimiti Šamrok i videti kako igra. Za sada znam da teško primaju i daju golove, da su izbacili Floru i ispali od Kopenhagena. U jačem su takmičarskom ritmu, a mi imamo veće evropsko iskustvo. Favoriti smo, ali danas nikoga nije lako dobiti. Moramo biti ozbiljni – upozorava mladi stručnjak kluba iz Humske, s čim se slaže i desni štoper „parnog valjka“ Nemanja Rnić.

– Niko ne izlazi s belom zastavom na teren, pa neće ni Šamrok. Ne smemo ga potceniti. Imamo posla s najlakšim protivnikom od mogućih, ali treba i na delu pokazati ko je bolji i jači. Valjda nam će se u ova dva meča vratiti sve što smo izgubili protiv Genka.

Na Marakani se još nisu slegli utisci posle odlične partije protiv Ventspilsa u prethodnoj rundi, a već je poznat sledeći rival. Francuski Ren, tim koji je prošlu sezonu u Ligi 1 završio na šestom mestu, biće poslednja prepreka crveno-belima pred dugo očekivani ulazak u grupnu fazu Lige Evrope. Trener Crvene zvezde Robert Prosinečki smatra da je protivnik „po meri“, ali ističe da tek treba da se upozna sa njegovim vrlinama i manama.

– Verujem u kvalitet moje ekipe i mislim da je ovo protivnik kojeg možemo da prođemo, naravno pod uslovom da odigramo disciplinovano. Ne poznajem dovoljno ekipu Rena, ali ću ih gledati uživo u nedelju protiv Dižona u prvom meču francuskog šampionata posle čega ću moći nešto više da kažem. U svakom slučaju, radi se o ekipi koja igra snažno i ima brzinu. Domaćinstvo u prvom duelu ima svoje prednosti i mane i o tome ne razmišljam previše – istakao je Prosinečki.

Ren je, poput Zvezde, sezonu u Evropi otvorio u trećem kolu kvalifikacija u kojem je oba puta savladao gruzijskog predstavnika Metalurg Rustavi. Najpre je u Tbilisiju slavio sa 5:2, a zatim je u revanšu bilo 2:0. U ovim dvomečima posebno su se istakli dvostruki strelci Abdulrazak Bukari, Žulijen Fere i Džonatan Pitroipa.

Predsednik srpskog vicešampiona Vladan Lukić rekao je da veruje u pozitivan ishod i plasman u grupnu fazu.

– Biće zanimljivo. Još dok sam igrao u Francuskoj za Mec, uvideo sam da je naš naredni protivnik dobra ekipa koja ima dosta tamnoputih igrača, što znači da ih odlikuje odlična fizička sprema i brzina. Očekujem zanimljivu utakmicu i verujem u kvalitet Robijeve ekipe i energiju Marakane. Stručni štab će u najkraćem roku prikupiti što više informacija neophodnih za analizu protivnika – jasan je Lukić.

Partizan prvu utakmicu igra 18. avgusta u Dablinu, a revanš sedam dana kasnije u Beogradu. Crvena zvezda će, u istim terminima, prvo biti domaćin, a onda ići u Francusku.

Šamrok – najtrofejniji irski klub

Osnovan: 1901.

Stadion: Talat

Kapacitet: 5.947

Trener: Majkl O’ Nil

Trofeji: 16 titula prvaka Republike Irske i 24 nacionalna Kupa

Trenutni plasman: 3. mesto (45 bodova), posle 23 od 36 kola

Ren – bez titule Šampiona

Osnovan: 1901.

Stadion: Rut de Lorijen

Kapacitet: 31.127

Trener: Frederik Antoneti

Trofeji: Kup Francuske dva puta (1965, 1971)

Prošle sezone: 6. mesto u Ligi 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari