Pašalić poslat da "gasi požar" u hotelu "Bristol" 1Foto: FoNet Ognjen Stevanovic

Kako vreme odmiče tako postajemo sve više skeptični da će stvari koje je ombudsman Zoran Pašalić izrekao u javnosti biti ostvarene, iako smo mu veoma zahvalni što nam je rešio problem obezbeđivanja struje u hotelu Bristol, kažu su za Danas vojni beskućnici, koji još tamo borave.

Zbog izgradnje luksuznog kompleksa „Beograda na vodi“, vojna lica u penziji, koja su od devedesetih godina u kolektivnom smeštaju u nekadašnjem vojnom objektu, hotelu Bristol, Ministarstvo odbrane od prošle godine iseljava kako bi Bristol predalo investitoru „Beograda na vodi“. Bar su tako stanari mislili dok nisu dobili dokument u kome stoji da je Bristol u katastru već uveliko zaveden kao vlaništvo „Beograda na vodi“ od jeseni prošle godine.

„Zaštitnik građana se pojavio u momentu kada smo mi započeli štrajk glađu, kako bi „ugasio požar“. Nije ga bilo cele zime dok smo bili bez grejanja, a sad se pojavio da nas umiri. Nije bio tu ni kada smo ostali bez bez lifta, nije reagovao na sve radnje od septembra što nam govori da je došao po zadatku da se sve relativizuje“, zaključiju stanari Bristola.

Dodaju da od 1991. imaju apsolutni prioritet na stanove koje su preko dve trećine otplatili, a njegovo je samo da obezbedi poštovanje zakona, ako može. „Šarada je bila i obilazak stanova sa Zaštitnikom građana, dobro osmišljena za javnost. Fantastična režija na koju smo naseli, a u stvari ništa pozitivno iz toga nije izašlo“, ukazuju naši sagovornici iz Bristola.

Primećuju i to da javno obećanje Zaštitnika građana o rešavanju problema brave ulaznih vrata nije ispunjeno, a zbog koje su primorani na iscrpna noćna dežurstva i čuvanja straže. Prema njihovim rečima nije nađeno ni rešenje za problema isključenja tople vode u hotelu.

„Kriminalno je što Ministarstvo odbrane u toku noći skida uložak brave, a nedokučivo zašto insistira da objekat bude otvoren i na izvolite kriminalcia i migrdantima. Sve to zbunjuje jer je u dokumentu iz katastra navedeno da je Bristol još od prošle godine u vlasništvu „Beograda na vodi“, a u Zaključku Vlade iz avgusta prošle godine piše da se hotel Bristol predaje Republičkoj direkciji za imovinu kada ga Ministarstvo odbrane izprazni od lica i stvari. Kako podižu tužbe, gase struju i toplu vodu, menjaju brave i odnose pp aparate ako hotel nije u njihovoj nadležnosti“, pitaju se stanari Briostola.

Radikalizovati proteste

Stanari hotela Bristol požalili su se Danasu i na to da, iako su svi od državnog vrha pa na dalje obavešteni putem njihovih dopisa, od nadležnih niko ne reaguje. „Pravni tim Zaštitnika građana je pregledao naša dokumenta i poslao pitanja Ministarstvu odbrane, a na odgovor će se čekati dva meseca. To nam je saopštio Pašalić lično, jer je takva procedura. Nas sad zanima šta je sa tim timom za hitne intervencije, sa kojim se hvale. Kad se sve sabere, nama se čini da je sve to režija, a da je glavni cilj treniranje naše izdržljivosti“, konstatuju stanari Bristola. Kako sami kažu, ako se u najkraćem roku ništa ne promeni, vojni beskućnici iz Bristola najavljuju radikalizovane proteste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari