Patrijarh Porfirije na Spasovdanskoj litiji: Svi smo pogođeni, svi osećamo neizmernu tugu i bol 1Foto: FoNet Milica Vučković

Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu decu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanemeli, poručio je patrijarh Porfirije okupljenima ispred Hrama Svetog Save.

Um posustaje pred pokušajima svakog logičnog objašnjenja onoga što se dogoidlo, dodao je, prenosi RTS.

„Zlo nema ime i prezime, nema uzrast i pol, rasu i naciju, opredeljenje – zlo je neuhvatljivo i ma šta činili zlo se ne može konačno i potpuno pobediti nikakvim institucijama, tehnikama, veštinama i sposobnostima. Ma koliko one bile efikasne i korisne. Znanje je potrebno, ali ne i dovoljno, tehnika i veština pomažu, ali ne izbavljaju, filozofija, politika, nauka i umetnost – sve je to blagosloveno i potrebno i donekle rešava naše probleme i potrebe, ali suštinska pitanja o cilju postojanja o stradanju, o radosti i tuzi, o istini laži, o životu i smrti, o dobru i zlu – ostaju bez konačnog odgovora“, naveo je patrijarh Porfirije.

„Šta nam je činiti? Nijedno ključno pitanje čovek ne može rešiti samo svojim snagama. Naravno, moramo učiniti sve što je do nas, ali onda svoje snage i podvige udružiti sa snagom Božjom, moramo verom i molitvom otvoriti vrata blagodati Božijoj da deluje sa nama i u nama kako bi naši napori i znanja urodili plodom za dobro drugih i nama na korist“, naglasio je patrijarh.

Ističe da se moramo zamisliti dobro i da se moramo trgnuti i probuditi.

„Svi smo pogođeni, svi osećamo neizmernu tugu i bol, svi imamo traumu i zato smo svi potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, da bismo zajedno vaskrsli moramo se svi u molitvi i pokajanju sabirati, okupljati oko svetitelja i oltara Božijih. Ne smemo dozvoliti sebi da samo i iskučljivo optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zala i nesporazuma“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari