Tradicionalna Spasovdanska litija: Patrijarh Porfirije služio pomen stradalim đacima i ubijenim u mladenovačkim selima (VIDEO, FOTO) 1Foto: Miloš Obradović / Danas

Više desetina hiljada Beograđana prošlo je večeras u Spasovdanskoj slavskoj litiji od od Vaznesenjke crkve do Svetosavskog hrama na Vračaru, a sa njima i mošti sv. Nikolaja Velimirovića uz pratnju garde, sveštenika i obezbeđenja.

U pratnji lafeta na kome je vožen kivot sa moštima svetog vladike Nikolaja nalazili su se i pripadnici vojske i komunalni policajci.

Tradicionalna Spasovdanska litija: Patrijarh Porfirije služio pomen stradalim đacima i ubijenim u mladenovačkim selima (VIDEO, FOTO) 2

Foto: Miloš Obradović / DanasNošeni su krstovi, ripide, ikone, viđene su zastave Srbije, u masi se vijorila i velika zastava sa likom pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Nakon što je stigla do Beograđanke povorka se kratko zadržala, a potom je nastavila put Slavije.

U jednom trenutku počela je kiša, ali to nije omelo litiju i građane da nastave.

Tradicionalna Spasovdanska litija: Patrijarh Porfirije služio pomen stradalim đacima i ubijenim u mladenovačkim selima (VIDEO, FOTO) 14
Foto: Miloš Obradović / Danas

Litija se zaustavila na uglu ulica kralja Milana i kralja Milutina u koji se nalazi OŠ Vladislav Ribnikar. Patrijarh Porfirije služio je pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Video: Miloš Obradović / Danas

Nakon molitve za stradalu decu u OŠ Vladislav Ribnikar litija je nastavila prema Hramu sv. Save.

Video: Miloš Obradović / Danas

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog stigla je do Hrama Svetog Save gde je patrijarh Porfirije ispred hrama služio moleban.

Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu decu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanemeli, poručio je patrijarh Porfirije okupljenima ispred Hrama Svetog Save u Spasovdanskoj litiji.

Um posustaje pred pokušajima svakog logičnog objašnjenja onoga što se dogoidlo, dodao je, prenosi RTS.

„Zlo nema ime i prezime, nema uzrast i pol, rasu i naciju, opredeljenje – zlo je neuhvatljivo i ma šta činili zlo se ne može konačno i potpuno pobediti nikakvim institucijama, tehnikama, veštinama i sposobnostima. Ma koliko one bile efikasne i korisne. Znanje je potrebno, ali ne i dovoljno, tehnika i veština pomažu, ali ne izbavljaju, filozofija, politika, nauka i umetnost – sve je to blagosloveno i potrebno i donekle rešava naše probleme i potrebe, ali suštinska pitanja o cilju postojanja o stradanju, o radosti i tuzi, o istini laži, o životu i smrti, o dobru i zlu – ostaju bez konačnog odgovora“, naveo je patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari