Paunović: Obavestiću Savet Evrope da je otvoren dijalog o problemima lokalnih vlasti 1

Premijerka Srbije i ja smo se dogovorili da se u ponedeljak čelnici Šapca, Čajetine i Paraćina sastanu sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

I to će biti prvi korak u rešavanju problema koje opozicione opštine imaju sa pritiscima SNS. Na sastanku sa premijerkom sam video da ima dobre volje, ali treba sačekati i videti da li je ona iskrena i da li će se stvari pomeriti nabolje – rekao je za Danas Saša Paunović, posle jučerašnjeg sastanka sa premijerkom Anom Branbić a povodom problema koje opozicione lokalne samouprave imaju zbog pritisaka SNS.

On se sastao sa premijerkom uoči današnje sednice Komiteta za lokalnu upravu Saveta Evrope koja je u svoj dnevni red uvrstila žalbu Paraćina, kojoj su se pridružile Čajetina i Šabac uz podršku preko 400 odbornika iz stotinak opština i gradova u Srbiji, na pritiske vladajuće partije. Opština Paraćin uputila je i pismo Savetu Evrope u kome je opisano, između ostalog, ometanje rada skupštinskih zasedanja, fizički upadi poverenika SNS tokom sednica i ucenjivanje pojedinaca koji rade u državnim službama, privrednika, građana i javnih funkcionera. Dodaje se da je cilj pritisaka da napuste većinu u lokalnom parlamentu ili da se kao pripadnici druge političke opcije priključe SNS.

Paunović je rekao da će danas u Istanbulu izvestiti Komitet da je dijalog u Srbiji oko spornih tema počeo.

Sa Paunovićem u Istanbul ide i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović putuje u Istanbul. Prema gruboj računici zbog smanjenja transfernih sredstava i na druge načine Grad Šabac je oštećen za 12 miliona evra. Država duguje za izgradnju bazena, kao i za isplatu otpremnina radnika „Zorke“ pet miliona evra, tako da je grad svoja prava potražio i na sudu.

Odbornici Skupštine grada Šapca potpisali su peticiju kojom će se potkrepiti dokazi o pritiscima aktivista Srpske napredne stranke na legitimno izabrane predstavnike građana. Peticija je deo zajedničke akcije čiji je cilj da dokaže kršenje osnovnih principa slobode, ljudskih prava, vladavine prava i lokalne demokratije u Srbiji.

– Mi u Šapcu, jedinom slobodnom gradu u Srbiji, vrlo dobro znamo kako izgleda biti opozicija aktuelnom režimu i zato drage volje potpisujemo peticiju da se pozove Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope da u okviru svojih nadležnosti organizuje misiju za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji – rekla je odbornica u Skupštini grada Šapca Jelena Lazić potpisujući peticiju.

NJen kolega Ivan Tufegdžić smatra da je inicijativa Paraćina, Čajetine i Šapca važna i radi zaštite odbornika koji trpe stalne pritiske aktivista Srpske napredne stranke i navodi lično iskustvo: – Osetio sam to na svojoj koži. Osam i po godina sam bio zaposlen u jednoj republičkoj ustanovi i kada sam postao odbornik usledili su pritisci da promenim političko opredeljenje i pređem na suprotnu stranu. Naravno da nisam pristao na to, a rezultat mog odbijanja pritisaka SNS-a je činjenica da više ne radim u toj ustanovi. O tome sam detaljno govorio za govornicom Skupštine grada Šapca na prethodnoj sednici. Pritisci se nastavljaju ali mi opstajemo i borimo se za bolji Šabac i sigurniju budućnost nas i naše dece.

Ukoliko Komitet prihvati žalbu, sledeći korak je slanje misije u Srbiju kako bi ustanovila stanje na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari