Kineski ambasador u Japanu Čeng Jonghua odbio je protest japanskih vlasti koje su mu u utorak uručile demarš povodom prisustva kineske mornarice u, kako se tvrdi, japanskim teritorijalnim vodama, prenosi Ženmin Žibao.

Pomoćnik šefa japanske diplomatije Saiki Akitaka protestovao je pre dva dana kod ambasadora Čenga zbog četiri kineska ratna broda nadomak ostrva koje kontroliše Japan i zove ih Senkaku. Međutim Kina i Tajvan smatraju da ta ostrva, koje nazivaju Diaoju, pripadaju njima.

Četiri kineska ratna broda su ušla u teritorijalne vode ostrva u ponedeljak i ostala su tamo više od 13 časova, saopštila je japanska kontrola luka, a prenosi kineski dnevnik. Nacionalizacija tri od pet ostrva tog malog arhipelaga, koje je u septembru navodno „kupio“ Japan, zaoštrila je odnose s Kinom. U Kini su organizovani antijapanski protesti tokom nedelju dana.

„Nadamo se da će Japan izaći u susret Kini i pronaći odgovarajuće načine da smanji tenzije oko ostrva Diaojua kroz dijalog i konsultacije, rekao je ambasador Čeng. Na sastanku japanskih biznismena, kineski ambasador je rekao da su se odnosi između Japana i Kine ohladili 2012. godine. Trgovina između dve zemlje od januara do novembra pala je na 302,8 milijardi dolara, što je 2,9 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Mogućnost daljeg zaoštravanja odnosa se „ne može isključiti“, „ali situacija ostaje pod kontrolom“, izjavio je analitičar u kineskoj Akademiji društvenih nauka Jang Bođang. Ove godine je, inače, obeležena 35 godišnjica Povelje mira i prijateljstva između Kine i Japana.

Cenzurisani nedeljnik ponovo izlazi

Guangdžou – Kineski nedeljnik Nanfang Zhoumo, čije je novogodišnje izdanje cenzurisano, danas će ponovo izaći, izjavio je jedan od novinara. To je rezultat razgovora koje su urednici vodili sa partijskim funkcionerima. Početkom godine, deo redakcije lista objavio je pismo u kojem osuđuju cenzuru, a pridružili su im se intelektualci i poznate ličnosti preko društvenih mreža iz mnogih delova zemlje. U uvodniku cenzurisanog broja pozivalo se na političke reforme i poštovanje Ustava, ali je tekst, bez saglasnosti uredništva, cenzurisan i do te mere izmenjen da se pretvorio u pohvalu KP Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari