Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, koji je nedavno gala svečanostima proslavio 86. rođendan, i to u zemlji gde prosečni životni vek traje 45 godina, slovi za najstarijeg državnika u Africi. Stiče se utisak da godine starosti na Crnom kontinentu samo u retkim slučajevima predstavljaju prepreku ka vlasti. Međutim, događaji koji su protekle nedelje potresli Niger i Nigeriju ukazali su na činjenicu da će sledećoj generaciji afričkih lidera biti teže da porazi sve novajlije na političkoj sceni.

Predsednik Nigera Mamadu Tandža, koji je napravio izmene u Ustavu umesto da se dobrovoljno povuče s državnog kormila nakon što mu je istekao mandat, platio je kaznu kada su vojnici izvršili upad u predsedničku palatu i zbacili ga s vlasti u vojnom puču. Mišljenja diplomata bila su protivurečna u vezi s tim da li treba osuditi sredstva kojima je je Tandža zbačen s vlasti ili treba pohvaliti krajnji rezultat te inicijative.

Predsednik Nigerije Umaru Jaradua, koji je napravio politički vakum kada je u novembru nestao jer je otišao na medicinski tretman u Saudijsku Arabiju, vratio se u zemlju u kojoj su političari, advokati, mediji i obični građani jasno stavili do znanja da žele odgovornost i transparentnost.

Klub afričkih lidera, koji se smatraju zrelim za penziju, čine predsednik Egipta Hosni Mubarak (81), Kameruna Pol Bija (77), Tunisa Zine al-Abidine Ben Ali (73), Moamer Gadafi iz Libije, za koga se pretpostavlja da ima 67 godina, Eduardo dos Santos iz Angole (67) i lider Ugande Joveri Museveni, (verovatno 65).

Svi oni zajedno vladaju gotovo 250 godina i čini se da niko od njih ne žuri da se prikloni slobodnoj i poštenoj demokratskoj volji. Nagrada Mo Ibrahim, koja se dodeljuje afričkim visokim zvaničnicima za dobro rukovođenje, prošle godine nije bila uručena jer se nije mogao pronaći odgovarajući kandidat za to.

Mugabe, kao jedan od njih, ne pokazuje znake da će se mirno povući s predsedničke funkcije. U aprilu ove godine proslaviće trideset godina na vlasti od kada je Zimbabve proglasio nezavisnost od Britanije, te će postati jedan od lidera s najdužim predsedničkim stažom na svetu. Prema urbanim mitovima, 86-godišnjak dobija energiju tipičnu za dvostruko mlađeg čoveka. Veliki broj ljudi bi voleo da je Mugabe krenuo stopama Nelsona Mendele (91), koji je sebi obezbedio posebno mesto u očima budućih naraštaja kada je odlučio da siđe sa predsedničkog trona Južne Afrike nakon jednog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari