Performans “Žensko groblje” u centru Niša: Od početka godine u Srbiji ubijeno deset žena u porodično-partnerskom nasilju 1Foto: Marija V.

U centru Niša danas je održan performans “Žensko groblje” u okviru kojeg su aktivistkinje podsetile da je samo od početka ove godine ubijeno deset žena, devojaka u devojčica u porodično- partnerskim odnosima.

Trinaest aktivistkinja Centra za devojke nosile su na grudima zalepljene poruke sa imenima ubijenih žena, njihovim godištem i kratkim opisom načina na koji su izgubile život od sadašnjih ili bivših muževa i partnera, očeva, sinova ili braće.

Njihova imena čula su se i sa razglasa.

Tatjana Nikolić, koordinatorka Centra za devojke, kazala je da su do imena ubijenih žena došli uglavnom preko medija, pošto država nema takvu statistiku.

“Ovo je najdrastičniji oblik nasilja nad ženama, motivisan mržnjom. Država za početak mora da počne da vodi statistiku, i ne samo to, nešto po ovom pitanju mora ozbiljno da se pokrene”, kazala je ona novinarima.
Nikolić je ponovila zahtev da femicid bude prepoznat kao posebno krivično delo.

U Centru su podsetili da je femicid ubistvo žene samo zato što je žena, tesno povezano sa nasiljem nad ženama, njihovom diskriminacijom, nejednakom raspodelom moći između muškaraca i žena i predrasudama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari