Personalizovano lečenje ključ u borbi protiv karcinoma 1Foto: Myriams-Fotos / Pixabay

Na inicijativu Alijanse za personalizovanu zdravstvenu zaštitu, danas je organizovana panel pod nazivom „Sveobuhvatno genomsko profilisanje – potencijal, pragmatizam i progres“.

Na organizovanoj edukaciji pacijenata govorilo se o novim dijagnostičkim metodama koje doprinose boljem razumevanju biologije tumora.

Predsednica Udruženja pacijenata obolelih od limfova LIPA, Maja Kocić, istakla je mogućnosti sveoubuhvatnog genomskog profilisanja (CGP).

„Zahvaljujući CGP tehnologiji, postoji mogućnost da se tumorski gen u potpunosti ispita kako bi se otkrila svaka alteracija kod pacijenta, što dovodi do veće mogućnosti da postoji lek koji cilja tu alteraciju. To za pacijenta može da znači i do nekoliko puta više ciljanih terapijskih opcija, a veći broj terapijskih mogućnosti potencijalno daje i bolji ishod lečenja“, istakla je Kocić, naglasivši da je genomsko testiranje namenjeno osobama obolelih od bilo kog solidnog tumora, kao i za hematološke malignitete.

Objašnjavajući po kom principu funkcioniše proces genomskog profilisanja, Kocić je istakla da se savremeno onkološko lečenje zasniva na poznavanju genomskog profila tumora, odnosno razumevanju DNK mutacija koje su uzorok nastanka karcinoma.

Kako je rečeno, na osnovu pronađenih mutacija u tumoru, lekar može da preporuči preciznije lečenje i zato je važno da pacijenti budu informisani o novim tokovima na polju dijagnostike tumora.

„Da bi se test uradio, potreban je uzorak tkiva ili krvi. Testiranje iz krvi obično se radi kada nije dostupan uzorak tkiva ili u uzorku iz tkiva nema dovoljno malignih ćelija. Na osnovu najnovijih naučnih saznanja i rezultata profilisanja tumora svakog pacijenta, izveštaj testiranja će prikazati lekove odobrene za dati tip karcinoma, lekove odobrene za drugi tip karcinoma a koji deluju na pronađenu mutaciju, kao i spisak kliničkih ispitivanja za koja pacijent može da ispunjava kriterijume uključenja“, završila je Kocić naglašavajući da je razumevanje biologije tumora omogućilo razvoj personalizovanog onkološkog lečenja kome se teži.

Genomsko testiranje se u Srbiji radi samo u nekoliko laboratorija i privatnih onkoloških klinika.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari