Pešački prelaz koji vodi u drvo, znak koji sprečava ulaz u radnju: Nova saobraćajna signalizacija u kragujevačkom Vašarištu 1Foto: Z. S. M.

Novi pešački prelaz, sveže ofarban, vodi pravu u drvo. Ali, ovo nije jedina stvar koja je skrenula jutros pažnju žiteljima kragujevačkog naselja Vašarište, a neke i egzistencijalno ugrozila.

Novi pešački prelaz „nacrtan” je u Ulici kralja Milana Četvrtog (nekada 17. udarne divizije) u naselju Vašarište tik do autoelektričarske radnje, i valjalo ga je obeležiti propisnim znakom, međutim, njegovo postavljanje direktno bi zatvorilo i onemogućilo ulazak vozilima u radnju Nenada Vuksanovića.

Zbog toga on danas nije dozvolio postavljanje znaka radnicima na novom pešačkom prelazu.

Nenad Vuksanović (56) već više od 15 godina drži autolektričarsku radnju u Ulici kralja Milana četvrtog broj 20.

– Već odavno imam probleme kako zbog Poštanske štedionice, koja je u blizini, kao i zbog apoteke koja je do nedavno bila, takođe, pored moje radnje. U toku dana više desetina vozila se parkira ispred nje „na samo 10 minuta” i tako ostajem bez mušterija, ističe Vuksanović, dodajući da je on jedan od retkih klasičnih auto električara koji se ne bavi kompjuterskom dijagnostikom već „brzinskim poslovima”.

Pešački prelaz koji vodi u drvo, znak koji sprečava ulaz u radnju: Nova saobraćajna signalizacija u kragujevačkom Vašarištu 2
Nenad Vuksanović zamolio nadležne da „spuste” znak samo dva metra niže Foto: Z. S. M.

– Radim poslove za koje je nekda potrebno 10 – 15 minuta, poput zamene sijalica i slično. I, sad kada mušterija vidi da treba da sačeka pola sata za posao od 10, dok se ne isparkira onaj koji je u Poštanskoj štedionici, ona se pokupi i ode, pojašnjava on.

Postavljanjem znaka za pešački prelaz ulaz vozilima u njegovu radionicu bi bio potpuno nemoguć.

– Pitao sam radnike koji su hteli da ga postave na ulazu ko je to odlučio i dobio odgovor da je to „plan iz Beograda”. Pa, zar niko iz Kragujevca ne može da izađe na teren i vidi na licu mesta da li tako postavljena saobraćajna signalizacija nekome „zatvara” ulazak u radnju, kuću ili dvorište, logično pita on.

Vukasnović je zamolio radnike iz JKP Šumadija da znak postave samo dva metra niže, kako bi njegove mušterije mogle da stižu do njega, ali su oni to odbili.

– Po meni je i logičnije da znak koji obaveštava o pešačkom prelazu bude dva-tri metra ispred njega nego pored njega, smtra on.

Pešački prelaz koji vodi u drvo, znak koji sprečava ulaz u radnju: Nova saobraćajna signalizacija u kragujevačkom Vašarištu 3
Od čega ću da živim, izdržavam porodicu i plaćam porez – Vuksanović ispred svoje radionice Foto: Z. S. M.

On je seo na zemlju na mestu gde je znak trebao da bude postavljen, a radnici koji su ga postavljali obavestili su ga da će pozvati Komunalnu policiju „koja će da pozove interventnu”. Vukasnović je pozvao medije i oni su, po njegovim rečima, „momentalno nestali”.

– Gradska uprava za komunalne poslove nam daje naloge za obeležavanje saobraćajne signalizacije. Mi ne pravimo projekte niti naloge sprovodimo samostalno već isključivo radimo po njihovim odlukama, kaže za Danas Marko Vujnović, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Šumadija” Kragujevac, pod čijom je ingerencijom Služba za signalizaciju Odseka niskogradnje.

On nas je uputio na Sekretarijat za saobraćaj pri gradskoj Upravi za komunlane poslove u Skupštini grada Kragujevca.

– Grad Kragujevac je 2019. godine uradio projekat tehničkog regulisanja saobraćaja na putnim pravcima državnih puteva koji prolaze kroz naseljena mesta. U ovom slučaju Kragujevac – Gornji Milanovac. Na tu projektnu dokumentaciju saglasnost su dali JP Putevi Srbije i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, stoji u odgovoru koji je povodom ovog nesvakidašnjeg slučaja saobraćajne galanterije i signalizacije Danas od njih dobio.

Na osnovu te dve saglasnosti Skupština grada je na sednici u septembru 2022. godine donela odluku o pružanju putnih pravaca, ističu u kragujevačkoj Gradskoj upravi za komunalne poslove, ponovo podsećajući da je ova odluka „prošla” sve instance Skupštine grada i verifikovana od strane odbornika gradskog parlamenta.

Pešački prelaz koji vodi u drvo, znak koji sprečava ulaz u radnju: Nova saobraćajna signalizacija u kragujevačkom Vašarištu 4
Pešački prelaz koji vodi u drvo – Kragujevčani se pitaju da li ljudi koji prave planove i donese odluke ikada izlaze na teren Foto: Z. S. M.

Ne odustaje ni auto električar Nenad Vukasnović, revoltiran sa razlogom, pitajući nadležne koji su doneli takvu odluku od čega će on, ako mušterijama bude zatvoren ulaz u njegovu radnju, da živi, izdržava porodicu i plaća porez.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari