"Petačinci" za smanjenje kilometarskih kolona na "Gradini" 1Foto: Zoran Panić

U opštini Dimitrovgrad velika su očekivanja od najave otvaranja malograničnog prelaza „Petačinci“ na srpsko-bugarskoj granici, izgradnja gasovoda i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad.

Predsednik opštine Dimitrovgrad dr Vladica Dimitrov je izjavio da bi izgradnja malograničnog prelaza „Petačinci“ omogućila znatno bolji i efikasniji promet putnika i putničkih vozila upravo u vreme velikih gužvi i kilometarskih kolona na graničnom prelazu „Gradina“.

– Otvaranje ovog prelaza ne zavisi od nas i u ovom trenutku ne mogu da kažem koliko je sve to izvesno. O tome je bilo reči i na nedavnom sastanku predsednika Srbije i Bugarske u Dimitrovgradu Aleksandra Vučića i Rumena Radeva, kaže Dimitrov.

Dodaje da su u opticaju dva prelaza, Petačinci u dimitrovgradskoj opštini i Salaš Korito u opštini Knjaževac.

– Videćemo za koji će se prelaz odlučiti dve države. Insistiraćemo da to bude Petačinci jer je važno za turizam u našem kraju i kako da turisti prelaze u vreme velikih gužvi tokom leta i tranzitnog turizma. Ovaj granični prelaz nije samo interes Dimitrovgrada već i Pirota i Babušnice i za Srbiju je od velikog značaja – kaže Dimitrov.

Podseća da su o tome razgovarali i ministri unutrašnjih poslova Srbije i Bugarske.

– Granična policija je i od nas u Dimitrovgradu i od Pirota i Babušnice tražila da kažemo kakav je ekonomski interes otvaranja prelaza „Petačinci“. Nadam se da je to prvi korak i da će sve to krenuti. Mi smo završili plan detaljne regulacije ovog prelaza. Ostalo je da Komisija koju je formirala Vlada Republike Srbije da svoje uslove. Posle najnovije posete ovom kraju predsednika Vučića dogovoreno je da sve to krene – rekao je Dimitrov.

U ovoj pograničnoj opštini dosta očekuju i od gasovoda Niš-Dimitrovgrad. Tokom nedavne posete Dimitrovgradu potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, najavila je početak radova na izgradnji interkonektora Niš-Dimitrovgrad, dodajući da je gasovod Niš-Dimitrovgrad značajan zbog diverzifikacije pravaca, ali i snabdevača gasom.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov kaže za Danas da je to značajno za Srbiju i opštine koje su na putu gasovoda.

– Jasno je da je važna diversifikacija gasa za celu zemlju. Dugo se pričalo o tome i dobro je da je sve to krenulo. Završili smo kompletnu eksproprijaciju na trasi a merna stanica će biti na području Dimitrovgrada. Imaćemo mogućnosti priključenja. U Dimitrovgradu nemamo toplanu ali imamo veći broj zgrada i imamo mogućnost da uradimo ovakav sistem. Pitanje je da li će to građani hteti. Gasovod prolazi pored Radne zone „Beleš“ i videćemo kakvo će biti interesovanje investitora u njoj za gasovod. Bitno je da je gas dostupan – kaže Dimitrov.

Kad je reč o drugoj važnoj investiciji rekonstrukciji pruge Niš-Dimitrovgad, predsednik dimitrovgradske opštine kaže da se ovaj grad nalazi na železničkom koridoru Azija-Evropa.

– Nadamo se da će moderna pruga omogućiti saobraćanje putničkih vozova i korišćenje voza kao prevoznog sredstva. Nadamo se da će se posle rekonstrukcije ove deonice pruge vratiti stari sjaj železnice kakav je imala ranije. Sve su to veoma važni projekti za našu opštinu – zaključuje Dimitrov.

Dobra saradnja sa Vladom Srbije

– Imamo dobru saradnju sa svim ministarstvima Vlade Srbije. Sa većinom smo realizovali brojne projekte na području opštine. Nedavno smo sa Ministarstvom energetike i rudarstva sufinansirali energetsku efikasnost kuća. Sa Ministarstvom za brigu o selu kupili smo četiri kuće, biće ih još a organizovali smo i „Miholjske susrete sela“. U planu je i nabavka minibusa za prevoz građana u selima. Imamo i dobru saradnju sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu oko unapređenja sistema glasanja u lokalnom parlamentu. U saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima rekonstruisali smo nekoliko objekata, poput Doma za starije osobe, Osnovne škole i Gimnazije u čiju obnovu jer uloženo preko dva miliona evra – kaže predsednik opštine Dimitrovgrad dr Vladica Dimitrov.

Ovaj tekst je deo projekta “Infrastruktura za novi život Dimitrovgrada“ koji sufinansira ova opština . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari