Najnovija odluka leskovačke gradske skupštine o značajnom povećanju cena za isticanje naziva firmi izazvala je burne reakcije ne samo među vlasnicima dućana i malih zanatskih radnji, nego i među direktorima velikih kolektiva, banaka i drugih ustanova.

Proteklih dana zbog toga je peticiju potpisalo stotinu privrednika i prosledilo je Gradskom veću, ali i predsedniku Gradske skupštine i Ministarstvu za državnu upravu. Suština peticije je da se hitno umanji iznos taksi, odnosno da se koriguje odluka koja je doneta decembra minule godine, a počela da se primenjuje prvog dana 2009. godine.

Među potpisnicima peticije su i direktori najvećih leskovačkih kolektiva poput Zdravlja Aktavis, Interleminda, Umipeka, Tome Kostića, Mlekare, banaka i drugih ustanova, ali i više uglednih zanatlija.

Prema oceni Olivere Jović, sekretara Opšteg udruženja preduzetnika Leskovca, u pojedinim slučajevima nove takse su povećane čak pet puta. Neke građevinske firme, zavisno od lokacije i veličine prostora, dužne su da plate 800.000 dinara, banke oko 550.000, tekstilne firme 150.000, a hoteli 100.000 dinara.

U Udruženju preduzetnika tvrde da njihove komšije iz Niša, na primer, plaćaju daleko skromniji iznos. Tako banke koje posluju u centru grada na Nišavi treba da izdvoje 60.000 dinara. Uporedni podaci i iz drugih gradova širom Srbije ukazuju da je Leskovac, bar što se tiče izdavanja za firmarine, apsolutni rekorder.

– Doneli smo odluku da niko ne plaća ovako visoke firmarine, a jedina prava mera je poništenje sadašnje i donošenje nove odluke, jer ni tužakanje neće biti povoljno po preduzetnike – ocenjuje Nikola Kocić, vlasnik Leskovac špeda, koji treba samo za tu namenu da izdvoji 17.000 dinara, dvostruko više nego prošle godine.

Goran Pejić, načelnik Gradske uprave za finansije, smatra da sadašnja izdvajanja za firmarine nisu previsoka, a pogodnost je što se plaćaju u dvanaest rata. Naravno, dodaje on, pravo je svakog kolektiva i vlasnika radnji da iznese svoj stav, a konačnu odluku donosi Gradska skupština.

– Sve oduke vezane za obaveze prema lokalnoj samoupravi donose se bez ikakve konsultacije sa preduzetnicima i to je nešto što nas vređa, jer mi dobrim delom punimo gradski budžet i valjda je red da budemo pitani – zaključuje Olivera Jović, sekretar Opšteg udruženja preduzetnika leskovačke opštine.

Spisak obveznika

Prema zvaničnim podacima Uprave za finansije, u leskovačkoj opštini je registrovano 4.279 radnji i 844 preduzeća među kojima je osam velikih firmi. Najvći broj koncentrisan je u gradskom jezgru i čuvenoj Niškoj ulici. Po selima je, međutim, premalo radnji, pa su meštani katkad za najobičnije intervencije na kućnim aparatima primorani da prevaljuju i po dvadeset i više kilometara.

 

Podrška demokrata

Opštinski odbor Demokratske stranke u Leskovcu podržava preduzetnike u njihovom zahtevu da se odluka o firmarini stavi van snage, jer je sadašnja neodrživa i nije u skladu sa ekonomskom snagom kolektiva i radnji koje posluju u Leskovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari