Severna Koreja osudila je juče američkog državljanina korejskog porekla na 15 godina prinudnog rada zbog „neprijateljskih aktivnosti“ protiv komunističkog režimu u toj zemlji, javila je severnokorejska agencija KCNA, ne navodeći detalje o optužnici.


Pae Jun-Ho, čije je američko ime Kenet Bi, uhapšen je 3. novembra 2012. u lučkom gradu Rasonu, na severoistoku Severne Koreje. KCNA je navela da je osuđeni priznao da je „neprijateljski raspoložen prema Severnoj Koreji i da je pokušao da sruši tamošnji režim“.

Južnokorejska štampa prenela je da je ovaj 44-godišnji Amerikanac bio zaposlen u turističkoj agenciji, a da je turista koji je s njim putovao u Severnu Koreju kod sebe imao hard disk sa „osetljivim podacima“.

SAD su zatražile hitno oslobađanje njihovog državljanina. Ipak, vlasti u Pjongjangu računaju na to da Keneta Bia mogu da koriste kao aduta u pregovorima s Vašingtonom, navode svetske agencije. Bi je rođen u Južnoj Koreji, ali je postao naturalizovani američki državljanin, te studirao na Univerzitetu u Oregonu, a prema američkim medijima, živeo je u predgrađu Sijetla.

Jedan severnokorejski disident smatra da će Bi najverovatnije kaznu služiti u posebnom objektu za strance, a ne u nekom od radnih logora. Inače, prema saznanjima organizacija koja se bave ljudskim pravima, više od 200.000 osoba se trenutno nalazi u tim logorima, gde ih stražari muče i tuku, ponekad i na smrt.

Veruje se da je Bi pobožni hrišćanin, a da je uhapšen jer je fotografisao gladnu decu u Severnoj Koreji, poznatu kao „kotjebi“. Bio je jedan od pet turista koji su u novembru posetili severoistočni deo Severne Koreje, tačnije grad Rajin, i da je od tada u pritvoru.

Neki mediji su identifikovali Bia kao vođu te grupe turista, kao i da je vlasnik kompanije pod nazivom „Nacionalna putovanja“, koja je specijalizovana za severnoistočni deo Severne Koreje. Zvanični Pjongjang više koristi oslobađanje uticajnih američkih zatvorenika za ličnu promociju nego za ekonomsku i diplomatsku dobit. Tako je, na primer, 2009. bivši predsednik SAD Bil Klinton posetio Pjongjang kako bi obezbedio oslobađanje dvoje američkih novinara.

Prema severnokorejanskom zakonu, kazna za neprijateljske akte protiv države je između pet i deset godina teškog rada. Nije poznato da li je Bi odmah odveden u zatvor. Pošto Vašington nema diplomatske veze sa Pjongjangom, Ambasada Švedske u prestonici Severne Koreje savetovala je Bia u vezi sa njegovim slučajem.

Misija za Kartera?

Izricanje kazne Vrhovnog suda u Pjongjangu američkom državljaninu Benetu Bii stiglo je usred navoda da će nekadašnji predsednik SAD Džimi Karter uskoro otputovati u Severnu Koreju u privatnu posetu kako bi pregovarao oko Biovog oslobađanja, ali i o nastavku razgovora o nuklearnom programu. Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, južnokorejska agencija Jonhap prenosi da je Karter nedavno pisao američkom državnom sekretaru Džonu Keriju u vezi nastavka pregovora sa severnokorejskim vlastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari