Sjenica je jedna od dvadeset odabranih opština i gradova u Srbiji, koje u okviru projekta Exchange 2, dobijaju pomoću procesu izrade i implementacije Strategije održivog razvoja. Ovaj program podrške jačanju kapaciteta lokalnih zajednica u skladu sa evropskim standardima, finansira EU, a njime rukovodi Evropska agencija za rekonstrukciju.

Prva partnerska Skupština koordinacionog tima Sjenice, održana je protekle nedelje. Prioriteti održivog razvoja i predloženi članovi akcionih grupa u različitim oblastima, na osnovu popunjenih anketnih listića, biće preciznije definisani na narednoj sednici Skupštine, a Strategija održivog razvoja ove opštine, trebalo bi da bude usvojena do juna.

Pored članova koordinacionog tima, predstavnika vlasti, nevladinog sektora, privrednika i građana, Prvoj partnerskoj Skupštini prisustvovali su tim lider projekta Exchange 2 Mark Beret i savetnik za strateško planiranje na ovom projektu Senad Hopić, koji će sjeničkom timu pružati stručnu pomoću daljem procesu izrade ovog važnog dokumenta. Ističući važnost participativnog pristupa u izradi Strategije, Mark Beret je u Sjenici naglasio da je osnovni uslov svake lokalne zajednice za korišćenje međunarodnih fondova jeste jaka i odbranjiva Strategija održivog razvoja. „Mi ćemo vam pružiti tehničku pomoću njenoj izradi, ali sve ipak zavisi od vas samih jer, vaš plan je vaša budućnost“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari