Na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Požarevcu približava se drugi upisni rok. U školi trenutno ima šest slobodnih budžetskih mesta na Odseku za mašinstvo, a na Osnovne studije iz agronomije mogu se upisati još dva studenta čije će školovanje platiti država. Ostalo je i nepopunjenih mesta na samofinansirajućem režimu, a svi koji žele da nastave svoje školovanje na jedinoj državnoj visokoškolskoj ustanovi u Braničevskom okrugu, mogu da konkurišu za preostala mesta u drugom upisnom roku.

Drugog i trećeg septembra biće prijem dokumenata, a polaganje prijemnog ispita je zakazano za 6. i 7. septembar. Nakon toga će biti formirana jedinstvena rang lista, a zatim organizovati upis studenata u predstojeću školsku godinu. U prvom upisnom roku ove godine upisano je više od 200 studenata, tako da su tamo zadovoljni brojem učenika koji se opredelio za ovu obrazovnu ustanovu, imajući u vidu da je to inženjerska škola koja školuje kadar iz oblasti koje su vezane za privredu ovoga kraja: rudarstvo, energetiku, poljoprivredu i ekologiju.

– Zadovoljni smo brojem upisanih studenta, jer se zadnjih godina više dece opredeljuje za studije ekonomske struke. Mislimo da će takvo opredeljenje dece brzo popuniti sve potrebe za takvim kadrom, a sa druge strane, ukolko zaista želimo da razvijamo privredu i otvaramo nova radna mesta, bez dobro obrazovanih inženjera, to nije moguće. Zato smatram da i u budućnosti, ova škola ima istaknuto mesto u obrazovnom sistemu naše zemlje, pogotovu što smo mi jedina državna visokoškolska ustanova u ovom delu Srbije“, izjavio je direktor VTŠSS Vladan Đulaković. „Nadamo se da ćemo našu školu učiniti još atraktivnijom, imamo ideje za otvaranje nekih novih usmerenja, koja bi bila bazirana na elektronici. Nameravamo da otvorimo jedan smer koji će se baviti medicinskom tehnikom jer smo uvideli da u Srbiji ne postoji nijedna visokoškolska ustanova koja se bavi servisiranjem i održavanjem medicinske opreme. Medicina je danas toliko uznapredovala da lekari bez tehnologije ne mogu da odrede dijagnoze, a medicinska tehnika mora uvek biti poudana i precizna“, kazao je Đulaković i dodao da profesori koji predaju u njihovoj školi mogu da pokriju ovu oblast, s tim da im nedostaje nekoliko inženjera koji usko poznaju i bave se medicinskom tehnikom.

Tokom prethodne školske godine, na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija renovirano je nekoliko učionica, privedeno je kraju sređivanje škole i 15. septembra će školska godina započeti bez ikakvih problema. Za sledeću godinu planirano je sređivanje mokrih čvorova, koji su u dobrom stanju ali postoji sumnja da je došlo do određenih problema sa cevima. Završena je konstrukcija krova, koja sada drži postojeći krov i planira se finalizacija ovog projekta, koji je bio zahtevan jer se prilikom ovih radova nije smeo ometati rad škole. VTŠSS je ove godine konkurisala kod Fonda za zaštitu životne sredine sa projektom koji se odnosi na reciklažu goriva i maziva koja se javljaju u otpadnim vodama, uglavnom pri radu automehaničarskih radnji i autoperionica. Konstruisan je separator, koji će, ukoliko Fond za zaštitu životne sredine odobri sredstva za finansiranje ovog projekta, biti sertifikovan a zatim i pušten u rad. Rad ovih separatora biće praćen jer se specifičnosti konkretnih procesa reciklaže goriva razlikuju. Ako projekat bude usvojen, procena je da bi trebalo da traje oko 4 godine. Projekat će dati određene podatke koji će biti korišćeni u kasnijim naučnim istraživanjima a Požarevljani njime dobijaju čistiji grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari