Počasni ispraćaj Adema Demaćija 1Foto: FoNet / AP

Na Trgu Skenderbega u Prištini u pratnji ceremonijalne garde Bezbednosnih snaga Kosova u subotu 28. jula ujutru dopremljen je kovčeg sa telom poznatog kosovskog borca za ljudska prava Adema Demaćija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na trgu Skenderberg u centru Prištine održana je komemoracija kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici Kosova, predsednik Albanije Iljir Meta i predstavnici Albanaca iz zemalja Balkana, poslanici Skupštine Kosova, ministri vlada Kosova i Albanije i druge poznate javne i kulturne ličnosti.

Prethodno je najavljeno da će se komemoracija održati u prištinskoj sportskoj hali, ali je došlo do promene agende.

Predsednik Kosova Hašim Tači pred prisutnima je kazao da je Demaći bio kolosalna figura za život Albanaca, kojem je životni ideal bio ujedinjenje Albanaca. Dodao je da je Demaći bio čovek koji je proveo 28 godina u zatvorima, a da ni jednom nije bio poražen.

“Živeo je za jedan cilj: oslobođenje Kosova od Jugoslavije i Srbije”, rekao je Tači.,

Predsednik Albanije Iljir Meta kazao je da je Demaći opstao, da se borio i pobedio, i tako postao primer svih Albanaca.

“Tvoj život bio je borba koju si dobio, postajući tako model za sve Albance i primer posvećenosti domovini i požrtvovanju, ljubavi za slobodu naroda”, dodao je Meta.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da je Demaći bio patriota kao i ostali poseban i jedinstven u svom delovanju.

“Kad su te drugi zaustavili, ti si nastavio, kad su se drugi radovali delimičnim pravima, tebe je mučila delimična nepravda. Ti si bio jedini za potpunu pravdu, mučilo te je delimično ropstvo. Bio si za slobodu i potpuna prava”, kazao je Haradinaj.

Adem Demaći preminuo je u četvrtak u 82. godini života, kojeg je posvetio slobodi i nezavisnosti Kosova, kako su rekli kosovski zvaničnici.

Demaći je poznat kao simbol otpora. Zbog svojih političkih pogleda, proveo je 28 godina u jugoslovenskim zatvorima, kasnije u srpskim, pa je često nosio i nadimak „balkanski Mandela“.

Za svoj rad dobio je niz uglednih međunarodnih priznaja, od nagrade Saharov (1991), nagrade Sveučlišta u Oslu za ljudska prava (1955), a 2010. je postao dobitnik nagrade Heroj Kosova.

Krajem devedesetih godina bio je i politički lider Oslobodilačke Vojske Kosova.

Sahrana Adema Demaćija, uz najviše državne počasti, organizovana je na na groblju palih boraca u naselju Veljania.

Povodom njegove smrti, proglašena je trodnevna žalost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari