Počeo 11. Kup Matematičke gimnazije 1Foto: Ministarstvo prosvete

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević otvorio je danas 11. Kup Matematičke gimnazije i tom prilikom izjavio da se u školama u Srbiji tradicionalno neguje matematika kao nauka i da Srbija ima veliki broj talentovanih učenika.

„Da su naši učenici rame uz rame sa svojim vršnjacima iz celog sveta, a često i ispred njih, nesumnjivo svedoče brojni uspesi na međunarodnim takmičenjima na kojima svojim znanjem na najbolji način promovišu svoju školu, svoju zemlju i svoj narod“, rekao je vršilac dužnosti ministra prosvete Milićević.

On je naglasio da su znanje i energija koje mladi poseduju pokretači budućeg razvoja naše zemlje i dodao da u daljem učenju i napredovanju učenici imaju podršku svojih nastavnika i čitavog prosvetnog sistema.

„U gimnazijama širom Srbije dosta je odeljenja specijalizovanih za učenike nadarene za matematiku, a Matematička gimnazija sa pravom ima i sa uspehom nosi status škole od posebnog nacionalnog značaja“, rekao je Milićević i dodao da Ministarstvo prosvete svake godine pomaže realizaciju takmičenja i smotri i stipendijama i kreditima podstiče najbolje učenike i studente da nastave školovanje sa visokim postignućima.

Vršilac dužnosti ministra prosvete istakao je da je velika čast biti u društvu više od stotinu mladih i talentovanih učenika iz Srbije, ali i iz Nemačke, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Slovenije.
„Sama činjenica da učestvujete na 11. Kupu Matematičke gimnazije, koji je najveći skup ovakvog tipa u Srbiji, ali i u regionu, govori da su danas ovde se nama najbolji od najboljih. Cilj ovog skupa, u organizaciji Matematičke gimnazije i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, je da podstakne razmenu ideja i popularizuje matematiku, fiziku, informatiku, ali i šah, među mladima“, poručio je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari