U katastrofalnim poplavama u Brazilu do sada je poginulo više od 610 ljudi, a stanovništvo u pojedinim zabačenim selima i dalje je odsečeno od sveta, dok se rođaci preživelih bore da im dostave hranu i osnovne materijalne potrepštine. Agencija AP javila je da isporuka obećane pomoći vlade ne teče po planu i da helikopteri otežano lete zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Bezbednosne snage, pri tom, više vode računa o čuvanju reda i mira u lokalnim zajednicama nego o dostavljanju pomoći, navode agencije.


Zvaničnici su saopštili da je u pogođenim oblastima raspoređeno 2.500 spasilaca, a da 225 federalnih policajaca radi na održavanju reda. U zabačena područja poslato je 11 helikoptera, ali oni imaju problem da dostave vodu, hranu i sredstva za higijenu zbog kiše i oblaka.

Predsednica Brazila Dilma Rusef namenila je 60 miliona dolara pomoći državi Rio de Žaneiro i najgore pogođenim gradovima u njoj. Guverner te države Serđo Kabral proglasio je juče sedmodnevnu žalost za žrtvama katastrofalnih poplava i klizišta. U najteže pogođenom gradu Nova Friburgo, vlasti su prisiljene da sahranjuju neidentifikovane žrtve, zato što u mrtvačnici nema dovoljno mesta za sva tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari