Četiri reprezentativna sindikata obrazovanja najavila su da će 27. januara, kada se proslavlja školska slava Sveti Sava, organizovati „Veliki svetosavski pohod prosvetara“ u Beogradu. Planirano je da prosvetni radnici iz mnogih mesta u Srbiji krenu put prestonice, gde će im se pridružiti kolege iz beogradskih škola, da bi se potom okupili na Svetosavskom platou u 17 sati.

„Okupljeni će zatim krenuti preko Slavije i Terazija do Trga republike i Narodnog pozorišta, ispred koga će održati miting posvećen školskoj slavi i trenutnom položaju prosvete i prosvetnih radnika. Prosvetari će dočekati zvanice Svetosavske akademije na Trgu republike, pozdraviti ih i zatražiti da njihov predstavnik učestvuje na Akademiji i održi prikladan govor“, ističe se u jučerašnjem saopštenju Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Prema školskom kalendaru, Sveti Sava se u školama praznuje radno, ali bez održavanja nastave, čime će prosvetni radnici koji budu došli na ovaj skup izbeći opasnost da ostanu bez dnevnice zbog neodržavanja časova.

Inače, u osnovnim i srednjim školama u centralnoj Srbiji sutra počinje drugo polugodište, a sindikati su najavili nastavak zakonskog štrajka sa skraćenim časovima na 30 minuta. Polugodište u vojvođanskim školama je počelo 15. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari