Oba novinarska udruženja – UNS i NUNS, zatražila su juče od nadležnih državnih organa da hitno obaveste javnost da li i ko, sa čijim ovlašćenjem i kojim povodom prisluškuje novinare i urednike u Srbiji. Povod za saopštenje je prekjučerašnje pisanje tabloida Informer da su presretnuti razgovori vlasnika Delte Miroslava Miškovića i dvojice glavnih urednika medija u Srbiji. Udruženja zahteva da i novinari obaveste svoje kolege, ako imaju saznanja da su oni prisluškivani.

Kada je reč o prisluškivanju, policija se do juče nije oglasila povodom rezultata istrage prisluškivanja najvišeg državnog vrha – odnosno „afere“ listing, koja je izbila 31. oktobra i sledećih desetak dana privukla ogromnu pažnju javnosti. Po rečima profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Union Bogoljuba Milosavljevića, policija nije ni dužna da to učini.

– Obaveza je onih koji su tu aferu pokrenuli – Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića – da istraju u tome da se javnost potpuno obavesti o tome da li je istraga dala rezultate i kakve. Ta obaveza postoji već i zbog toga što je javnost bila isuviše uznemirena. Podaci koje je na kraju Vučić saopštio nisu dokazi da li je bilo smišljenog prisluškivanja najviših državnih funkcionera. Saznali smo samo da je njegov broj telefona bio zabeležen u okviru prisluškivanja neke druge osobe, što svakako može da se dogodi. Dakle, red je da oni koji su pokrenuli tu priču, javnost konačno i obaveste o rezultatima istrage. Sami organi policije pak nisu mnogo dužni da to učine, oni obaveštavaju druge nadležne, odnosno tužilaštvo – objašnjava Milosavljević za Danas.

Podsetimo, posle objave predsednika Nikolića i vicepremijera Vučića, da su u policiji zatraženi listinzi, odnosno spisak razgovora sa njihovih brojeva telefona i spekulacija da se na taj način može pratiti i njihovo kretanje, ministar unutrašnjih poslova i premijer Ivica Dačić najavio je da će istragu o tome sprovesti Sektor unutrašnje kontrole policije. Mediji su spekulisali i da bi rezultati istrage mogli da posluže kao povod za kadrovske smene u vrhu MUP. Rok za prijave na konkurs za direktora policije raspisan 20. novembra ističe danas. Na konkurs se juče prijavio i nekadašnji načelnik Resora javne bezbednosti, penzionisani general Miroslav Milošević. On je za FoNet izjavio da će, ukoliko bude izabran sa Vučićem razgovarati o položaju u Srpskoj naprednoj stranci, čiji je član.

Dačić: Poruka da nema izuzetaka

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je osnovna poruka saslušanja vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića da nema izuzetaka, odnosno da ne postoji niko ko ne treba da daje izjave pred državnim organima. On je rekao da ne bi da govori o stvarima iz istrage i izrazio uverenje da će istraga pokazati da li je neko kriv ili ne, ali da je zasad reč o izjavi u svojstvu građanina. Policija je prekjuče sa Miškovićem razgovarala četiri sata o predmetu „Delreal“, a direktor policije Milorad Veljović je rekao da slede razgovori o Nibens grupi, kao i da će policija pitati Miškovića i o svim spornim privatizacijama u kojima se pominje njegovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari