Policija stanje bezbednosti u Zaječaru ocenila kao povoljno 1Foto: Z. S. M.

“Stanje bezbednosti koje pokriva Policijska uprava u Zaječaru, uzimajući u obzir osnovne pokazatelje, može se oceniti povoljno”, saopštavaju iz PU Zaječar.

Kako se u saopštenju navodi, tokom izveštajnog perioda ukupno je izvršeno 96 krivičnih dela, osam manje u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 104, što predstavlja ukupan procenat umanjenja za 8 odsto.

“Takođe, u januaru je rasvetljeno 56 odsto procenata krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem u odnosu na posmatrani period kada je rasvetljeno 47 odsto”, ističu iz PU Zaječar.

U oblasti opšteg kriminaliteta evidentiran je skoro identičan broj krivičnih dela, ukupno 87, od čega se izdvajaju imovinska krivična dela, najčešće krivično delo krađa – 13, teška krađa šest, nedozvoljeno držanje oružja – tri i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila – jedan.

“U izveštajnom periodu 10 lica je zadržano shodno Zakoniku o krivičnom postupku i u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, predato nadležnom tužilaštvu”, objašnjavaju oni.

Iz oblasti suzbijanja narkomanije tokom januara meseca ukupno je zaplenjeno 188 grama različitih vrsta droga, najviše amfetamina 162 grama kao i 26 grama marihuane, i podneto ukupno 13 krivičnih prijava.

Podaci javnog reda i mira pokazuju da je na području nadležnosti Policijske uprave u Zaječaru tokom januara meseca podneto ukupno 27 prekršajnih prijava i nije evidentiran niti jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu uzimajući u obzir i povećanje broja javnih okupljanja.

Na putevima Zaječarskog okruga tokom januara meseca zabeležen je isti broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na posmatrani period, u kojima je jedno lice poginulo, tri lica teže i osam lica lakše povređeno.

U kontrolama saobraćaja, usmerenim na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, tokom izveštajnog perioda sprovedene su dve regionalne akcije u kojima je otkriveno 959 saobraćajnih prekršaja od čega najčešće prekoračenje brzine kretanja – 409, nekorišćenje sigurnosnog pojasa – 82 i upotrebe mobilnog telefona u saobraćaju – 10. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola sancionisano je 27 vozača dok je devet zadržano u službenim prostorijama do istrežnjenja.

“I u narednom periodu rad svih policijskih službenika Policijske uprave Zaječar biće usmeren na preventivni rad u svim oblastima, na suzbijanje i rasvetljavanje najtežih krivičnih dela, uličnog kriminala, prekršaja i održavanje stabilnog javnog reda i mira”, navode iz PU Zaječar i dodaju:

“U pogledu bezbednosti saobraćaja na putevima, podsećamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode postojećim vremenskim uslovima, da drže veće odstojanje i da prebrzom vožnjom i nepropisnim preticanjem ne ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju i dodajemo da je, kada su na putu sneg led ili poledica, obavezno korišćenje zimskih pneumatika, čija dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetra, dok su na putevima van naselja obavezan deo zimske opreme i lanci za sneg ili drugi uređaji za povećanje trakcije”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari