Inicijativa za izgradnju obeležja Ćazimiju - politička provokacija ili stvarna namera? 1

Kako se približava još jedna godišnjica od pogibije Ridvana Ćazimija (komandanta Lešija), vođe Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB), koji je snajperskim hicem ubijen 24. maja 2001. godine, tako se aktuelizuju priče o izgradnju spomen-obeležja, pa čak i mauzoleja posvećenog „vođi albanskog otpora na jugu Srbije krajem 1999. i 2000. godine“.

Veterani OVPMB su na društvenim mrežama postavili snimke navodno iz okoline sela Veliki Trnovac, gde se vidi građevinska mehanizacija koja sređuje teren gde bi se gradilo spomen-obeležje.

– Nama se niko nije obraćao za bilo kakvu lokaciju vezano za izgradnju bilo kakvog, a pogotovu ne za spomenika Ćazimiju. Ja o tome zaista ne znam ništa – kaže za Danas Mustafa Ališani, predsednik MZ Veliki Trnovac, u kome živi više od šest hiljada etničkih Albanaca.

I u nadležnim katastarskim i građevinskim službama opštine Bujanovac za Danas su potvrdili da se njima „niko nije obraćao sa bilo kakvom dokumentacijom ili projektom za izgradnju spomenika u okolini Bujanovca“.

– Na našu adresu stigao je upit Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja vezano za to da li smo izdali bilo kakav dokument za pomen obeležje bivšem komandantu OVPMB. Kako nam se niko nije obraćao sa zahtevom za izgradnju, mi nismo nikome izdali bilo kakav dokument koji bi se odnosio na radove vezano za neko spomen obeležje, kažu u bujanovačkoj službi nadležnoj za izdavanje gradjevinskih dozvola.

U Bujanovcu podsećaju da u Velikom Trnovcu, rodnom selu Ridvana Ćazimija, postoji spomen-obeležje u zatvorenom prostoru gde se nalaze njegove lične stvari, dok se na jarbolu viori zastava Republike Albanije. Ovo spomen-obeležje otvoreno je 2013. godine na dvanaestogodišnjicu od pogibije komandanta OVPMB. S proleća 2013. godine, po nalogu državnih inspekcijskih organa uklonjeno je spomen-obeležje pripadnicima OVPMB iz centra Preševa.

– Potom je usledio zahtev veterana da se na području sela Oraovica u predgrađu Preševa podigne na tri hiljade kvadratnih metara Spomen-obeležje sa osam stubova od granita posvećen osmorici pripadnika OVPMB koji su poginuli u oružanim sukobima sa srpskim snagama bezbednosti u maju 2001. godine – podseća istoričar Fejzi Islami, koji proučava period iz vremena međuetničkih sukoba na jugu Srbije. On navodi da je bilo planirano da „cela investicija košta oko 100.000 evra“.

Tadašnji predsednik opštine Ragmi Mustafa (DPA) postavio je i kamen temeljac, a onda je usledila „zabrana radova od nadležnih državnih organa“. Punih osam godina od kada je izrečena zabrana radova na izgradnji, niko sa albanske strane, pa ni veterani OVPMB nisu se javljali sa novim zahtevima za nastavak i završetak radova na na kompleksu kod sela Oraovica.

– Otuda bi i ova najnovija inicijativa više mogla da bude skretanje pažnje javnosti uoči još jedne godišnjice od smrti komandanta Lešija negoli stvarna namera za izgradnjom nekakvog spomenika ili mauzoleja. Za mene to je pre provokacija negoli stvarna namera, ali ostaje da sačekamo da li će se pojaviti stvarni inicijator za izgradnju – kažu izvori Danasa i u Bujanovcu i Preševu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.