Iz medija saznajemo da je popis stanovništva od administracije na Kosovu i Metohiji planiran za april. Mislim da je teško zamisliti dobar obuhvat ovog popisa nakon tri decenije koliko on nije sproveden na teritoriji Kosova i Metohije, bez široke saradnje – Vlade Srbije, administracije na KiM, i lokalne i međunarodne uključujući i statističke organizacije, Ujedinjenih nacija kao i organizacije nadležne za međunarodne standarde u popisima stanovništva – kaže za Danas Miladin Kovačević, zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku, komentarišući najavljeni popis stanovništva na Kosovu 1. aprila.


Prema rečima našeg sagovornika, pripreme za predstojeći popis stanovništva u Srbiji, koji treba da se održi u oktobru, odvijaju se u skladu sa utvrđenim rokovima.

– Formirane su popisne komisije u svim opštinama i gradovima, a Republički geodetski zavod priprema ažurne ortofoto skice i opise popisnih krugova za terenski rad popisivača. Pripremljeni su svi metodološki i organizacioni instrumenti. Radi se na uspostavljanju informacionog sistema za unos i obradu popisne građe. Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu RZS-a, početkom avgusta biće raspisan konkurs za prijavljivanje kandidata za instruktore i popisivače, a u septembru će biti organizovane obuke svih neposrednih učesnika u popisu – ističe Kovačević. On dodaje da je Zakonom o popisu za sprovođenje svih popisnih aktivnosti u periodu od 2010. do kraja 2013. predviđena ukupna sredstva od 2,7 milijardi dinara.

– Sredstva za 2010. godinu nisu bila obezbeđena u budžetu, mada to nije dovelo do zastoja priprema popisa. Zakonom o budžetu Srbije za 2011. planirana je jedna milijarda dinara za potrebe ove aktivnosti, dok je Zakonom o popisu predviđeno 2,7 milijardi dinara. U pomoć su nam priskočili fondovi Evropske unije tako da će nedostatak sredstva iz budžeta biti nadoknađen iz pretpristupnih fondova EU i to u visini od 10 miliona evra – naglašava Kovačević.

Metodologija

– Prema popisnoj metodologiji stanovnikom neke države smatraju se lica koja u toj državi žive najmanje godinu dana ili žive kraće od jedne godine, ali imaju nameru da na tom području ostanu najmanje godinu dana. Nije bitno da li ta lica imaju ili nemaju državljanstvo države koja sprovodi popis – objašnjava Kovačević.

Ministarstvo za KiM nadležno

– Zakonom o popisu predviđeno je da Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, u saradnji sa RZS, organizuje i sprovodi popis na teritoriji AP Kosovo i Metohija. Ministar nadležan za KiM posebnim uputstvom bliže uređuje sprovođenje popisa na teritoriji južne pokrajine. RZS priprema metodološka uputstva, upitnike i ostali popisni materijal i sprovodi obuku – naglašava Miladin Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari