Pokazali su crveno-beli „zube“ ruskom košarkaškom gigantu, fajterski su odigrali meč u Krasnodaru, ali su ipak doživeli nokaut nakon četiri gotovo ravnopravne runde. Crvena zvezda doživela je drugi poraz od Lokomotive (79:72), ali je pokazala izvesno sazrevanje u odnosu na njihov uvodni meč u Evroligi.

Bez obzira što je umanjio šanse za prolaz u TOP 16, naročito nakon što je Laboral Kuća iznenadila Makabi u Tel Avivu, tim sa Malog Kalemegdana bez crvenila na licu nastavlja svoj pohod do eventualne senzacije i prolaska u narednu fazu elitnog takmičenja.

Trener Radonjić je odlukom da Lazić igra „flastera“ na Vilijamsu dobrano zbunio domaću ekipu. Zvezda je iz agresivne igre u odbrani, na liniji dodavanja, uspela da već na startu meča ostvari više lakih poena i da serijom 11:0 stavi svima do znanja da njen period sazrevanja u Evroligi ide po ubrzanom programu. Uvideo je Pašutin da su gosti, u odnosu na prvi njihov međusobni susret, pronašli rešenja u defanzivi za igru dva na dva, tako da se odlučio da igru prepusti iskusnim američkim vedetama Vilijamsu i Braunu. Iz njihovih kreacija Lokomotiva je uspela da odbije uvodni nalet gostiju. Zvezda je u većem delu meča imala sve što je neophodno za standarde Evrolige. Crveno-beli su u napadu imali više solucija, izraženih u dubini preko Katića i širini, segmentu u kojem su se pre svih istakli Šilb kao kreativac sa šest asistencija i Simonović koji je tri, od četiri trojke ubacio u važnim periodima krajem treće i početkom četvrte deonice. Činilo se da će kod rezultata 64:60 za Zvezdu gosti uspeti da malo uspore ritam i da dužim napadima insistirajući na prodoru, uđu u penal završnicu, uzdajući se u ofanzivni skok. Lokomotiva je bila svesna ideje rivala i zato je želela da najkorisnijim oružjem dođe do preokreta. Na osam ubačenih trojki iz prvog poluvremena nadovezali su još četiri u presudnim trenucima. Nešto lošiju rotaciju i nepotrebno skupljanje u reketu prilikom rivalskog „pika“ iskoristili su Lihodej i Simon. Njihovim trojkama Lokomotiva je stekla kapitalnu prednost. Zvezda u poslednjih pet minuta nije imala ideju u napadu. Bespotrebno je forsirala Marjanovića, bez adekvatnog protoka lopte i neophodne širine, zbog čega je surovo kažnjena.

Lokomotiva – Crvena zvezda 79:72 (18:19, 21:16, 19:21, 21:16)

Hala: „Basket hol“. Gledalaca: 5.611. Sudije: Ortiz (Španija), Zamojski (Poljska), Piloidis (Grčka).

Lokomotiva: Grigorjev, Braun 16, Vilijams 13 (8as), Hendriks 13, Kalnietis 9 (6as), Bikov, Lihodej 9, Jasaitis 8, Zubkov, Žukanenko, Marić 1, Simon 10.

Crvena zvezda: Cvetković, Mitrović 2, Lazić 5, Blazič 2, Simonović 12, Marjanović 9, Radenović 6, Katić 9, Ristić, Nelson 6, Dženkins 10, Šilb 11 (6as).

Radonjić: Loši u završnici

– Oni su fenomenalno šutirali, pogotovo u prvom poluvremenu. I pored toga, držali smo priključak do završnice, koju smo odigrali jako loše, u oba pravca i tako dozvolili Lokomotivi da kvalitetnim rešenjima pogađa koš. I da Kaha nije slavila u četvrtak, imala bi bolji raspored. Sada su u velikoj prednosti – istakao je Dejan Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari