Povodom Dečije nedelje direktori osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ i javno-komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“, Milorad Čudić i Milan Novaković, u dvorištu najstarije osnovne škole u Novom Sadu posadili su „drvo generacije“.


Govoreći o istorijatu škole „Ivo Lola Ribar“ direktor Milorad Čudić je istakao da je, prema pisanim dokumentima koji se nalaze u Matici srpskoj, ta škola najstarija u gradu. Osnovana je na današnjoj lokaciji 1809. godine.

– U prvo vreme se zvala „Jovanska škola“, a prvi učitelji su bili đakoni. Godine 1919. zgradu preuzima država. Uoči Drugog svetskog rata škola nosi naziv „Dositej Obradović“. Za vreme okupacije u zgradi su radila srpska i slovačka škola. Posle oslobođenja zgrada je bila ruinirana, uslovi za rad su bili veoma teški, ali se ponovo koristi u školske svrhe. U to vreme škola nosi naziv Osnovna škola br. 3, zatim Osmogodišnja škola br 1 ili „Prva osmoljetka“. Na desetogodišnjicu pogibije Ive Lole Ribara, škola uzima njegovo ime, a 23. april, dan njegovog rođenja, obeležava se kao Dan škole, rekao je Čudić i zahvalio se „Gradskom zelenilu“ i Gradskoj upravi za komunalne delatnosti na „drvetu generacije.

Milan Novaković, direktor Gradskog zelenila je istakao da je ustaljena praksa ovog preduzeća da se velika pažnja posvećuje najmlađim sugrađanima. Oni svake jeseni i proleća imaju priliku da posete rasadnik na Futoškom putu br. 48 i da u lepo uređenoj biobašti, uz stručnu pomoć naših inženjera, održe časove biologije u prirodi.

Novaković je iskoristio priliku da pozove sve predškolske i školske ustanove u Novom Sadu, kao i sportske klubove da iskoriste lepo vreme i mogućnosti koje im pruža Štrand i da period koji je pred nama iskoriste za besplatno korišćenje sportskih terena na novosadskoj plaži, kao i nastavu u prirodi. On je učenicima OŠ „Ivo Lola Ribar“ govorio i o značaja očuvanja životne sredine i zelenih površina u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari