Nedavno je u Požarevcu formirano Odeljenje komunalne policije. Na osnovu zakona grad Požarevac je mogao da ima 15 komunalnih policajaca, jer on propisuje da na svakih 5. ooo stanovnika dolazi po jedan. Međutim, zbog poslovično „tankog“ gradskog budžeta požarevačko Odeljenje broji devet radnika. Putem konkursa primljeno je četri kandidata i načelnik, a ostala četri došli su kao radnici gradske uprave. Budući komunalni policajci prekvalifikacijom biće dosadašnji radnici obezbeđenja Jovanović Saša i Goran Smolić, radnik u kopirnici Dejan Petrović i higijeničarka Svetlana Milošević. Konkursom je za načelnika Odeljenja komunalne policije primljen Nebojša Lukić, koji ima završen fakultet bezbednosti i Dejan Stanimirović, Budimir Miloradović, Nikola Ivanovski i Mario Kanazir, koji će obavljati poslove komunalnih policajaca.

Prema planu novoformirano Odeljenje, posle završene adekvatne obuke i polaganja stručnih ispita, početkom septembra trebalo da počne sa radom. Oni su u nedelju 27. juna otišli na obuku. Obuka će se odvijati u Kuli, čuvenom kampu gde su se obučavale „Crvene beretke“ i gde je bila baza JSO-a. Kako nam je rekao Nebojša Lukić prvi načelnik novoformiranog Odeljenja komunalne policije obuka će trajati 70 dana. Prema njegovim rečima posle završene obuke svi kandidati polagaće stručne ispite i tek posle toga, oni koji budu položili biće i zvanično promovisani u komunalne policajce.

– Nadam se, da će svi kandidati iz Požarevca položiti ispite i tako se stručno osposobiti za veoma težak i neizvestan posao koji nas čeka. Svestan sam da je svaki početak težak i očekujem da ćemo od građana imati podršku i razumevanje za posao koji ćemo obavljati- rekao nam je načelnik Nebojša Lukić.

Sa svojim načelnikom slaže se i Dejan Petrović koji kaže, dok pakuje stvari u kombi pred polazak za Kulu, da ih očekuje teška i naporna obuka, možda i teža od vojne, jer se u srpskoj istoriji prvi put formirala institucija komunalne policije i dodaje:

-Kada počnemo sa radom najteže će biti da se izborimo sa ukorenjenim lošim navikama naših građana, koji su naučili da đubre bacaju svuda, ne obaziruću se da tako zagađuju životnu sredinu. Na žalost, u našem narodu vlada niska društvena svest, posebno ekološka. Da bi se ta svest podigla na viši nivo moraćemo da strogo primenjujemo zakon prema prekršiocima. Kada našeg čoveka „udarimo po džepu“, on će onda da poštuje zakon i propise i neće višeda baca đubre na sve strane. Nadam se da će građani shvatiti značaj ekologije i da će nam pomoći da Srbiju uredimo da bude čista, kao što je i lepa- poručio nam je Dejan Petrović, budući verifikovani komunalni policajac, dok je ulazio u kombi.

Obaveza komunalnih policajaca biće i staranje o redu u oblasti vodosnabdevanja,javne čistoće, prevoza i deponovanja komunalnog otpada, a u nadležnosti će im bitii lokalni putevi i ulice, saobraćajne oznake, signalizacija ,uspostavljanje reda u oblasti parkiranja, taksi prevoza, održavanja pijaca ,parkova, groblja i zelenih površina.

Osim uniforme, komunalni policajci će imati i palicu, tablicu sa natpisom »komunalna policija», pištaljku i lisice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari