– Najmanje sedam žene osvojilo je zastupnička mesta u budućim opštinskim vlastima u Saudijskoj Arabiji, nakon što je prvi put u istoriji ženama u toj državi omogućeno učešće na izborima. Žene su izabrane u lokalne parlamente, ali radi se o preliminarnim rezultatima jer se glasovi još prebrojavaju.

Jedna od sedam izabranih žena je i Salma bint Hizab al-Oteibi, buduća članica lokalnog parlamenta u Madrakahu, na području Meke, potvrdila je službena novinska agencija SPA, pozivajući se na predsednika izborne komisije Osamu al-Bara. Lokalni izbori održani u subotu ocenjeni su kao istorijski, iako im se odazvalo samo 25 posto birača.

„Činjenica je i da je ovo tek treći put da su saudijski građani izašli na izbore, što dokazuje da još uvek imaju malo iskustva s izbornim procesom“, javila je Al Džazira. Prvi lokalni izbori održani su 2005. godine, a drugi 2011. godine.

..Ženama je u tom konzervativnom kraljevstvu zabranjena vožnja automobila, moraju biti pokrivene kad su u javnosti, a Saudijska Arabija je poslednja država u svetu koja je ženama dala pravo glasa.

„Sretna sam zbog toga što sam mogla glasati prvi put u životu“, rekla je jedna žena, koja je odbila reći svoje ime, agenciji DPA.

„Obavila sam svoje izborno pravo i jako sam optimistična u pogledu svetlije budućnosti za žene u našoj domovini“, poručila je Saudijka Najla Harir.

Haton al-Fasi, književnik i aktivista saudijskog Savetovališta za prava žena, objavio je na Tviteru: „Ovo je novi dan. Dan saudijske žene.“

Na izborima se glasalo za 284 lokalna veća, čije su ovlasti ograničene na poslove kao što su uređenje ulica, javnih vrtova i odvoz komunalnog otpada.

Osim 5.983 kandidata, za mesta u lokalnim parlamentima kandidovalo se i 978 žena. Od gotovo 21 milion stanovnika u Saudijskoj Arabiji, na izbore se prijavilo 1,35 milion muškaraca te samo 131.000 žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari