Medijske slobode u zemljama zapadnog Balkana opadaju, vlasničke strukture medija su netransparentne, a očit je i uticaj vlasti na medije, kao i nedostatak istraživačkog novinarstva, ocenjeno je juče na panelu na godišnjoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) u beogradskom Hotelu M.


Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Tomas Hamarberg rekao je da je neophodno u Srbiji uspostaviti veću transparentnost vlasništva medija, kao i da pretnju za medije predstavljaju veliki poslovni krugovi koji ih kupuju. Prema njegovim rečima, ne sme se dozvoliti da medije „kupuju kriminalci i tako utiču na društvo i javno mnjenje“.

Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta, istakla je da u regionu nedostaje istraživačko novinarstvo, ali da sloboda medija nije idealna ni u mnogim zemljama EU. Ona je dodala i da postoji problem u vezi s vlasničkom transformacijom medija, jer je pitanje da li će ostati nezavisni kad ih preuzmu novi kupci.

Oliver Vujović iz Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO), rekao je da je najteža situacija po pitanju kršenja medijskih sloboda u Belorusiji, Turskoj i Mađarskoj i da je 2010. zabeleženo više od 2.000 napada na novinare u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari