Postavljeni usporivači saobraćaja na mestu gde je pregažena trinaestogodišnja devojčica u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Na raskrsnici Bulevara kraljice Marije i Mišarske ulice, kod Tržnog centra Big fashion, danas su postavljene dve platforme za usporavanje brzine vozila.

Platforme su postavljene na mestu gde je prošle nedelje teško povređena trinaestogodišnja devojčica kada je na nju na pešačkom prelazu naleteo automobil.

Međutim, iz gradske uprave ističu da, iako je ovaj događaj bio dodatan povod za postavljanje platformi, Skupština grada je još početkom septembra, u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, donela Odluku o pravcu pružanja državnih puteva kroz naseljena mesta.

Projektnom dokumentacijom predviđene su dve platforme za usporavanje brzine saobraćaja na ovoj raskrsnici.

Zorica Đorić, v. d. načelnika Gradske uprave za komunalne poslove istakla je da će sledeće nedelje na istom mestu biti postavljene još dve platforme u suprotnom smeru, kao i na raskrsnici kod vrtića Bubamara.

– Ovim se završavaju sve pripremne radnje i procedure koje traju već godinu dana za primopredaju ulice Bulevar kraljice Marije iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave u nadležnost JP Putevi Srbije, istakla je Đorić.

Ona je najavila postavljanje usporivača u još četiri ulice: Avalskoj, Kralja Milana IV, Stojana Protića i 9. maja.

Pomoćnik komandira Saobraćajne policije Igor Dičić je istakao da će u cilju podizanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, pored postavljanja dodatnih obeležja koje postavlja lokalna samouprava, i saobraćajna policija pojačati kontrolu na mestima gde su se, na osnovu analiza, događale saobraćajne nezgode.

– Poslebna pažnja biće posvećenja mestima gde su u saobraćajnim nesrećama nastradali pešaci, kao i frekventnim ulicama i raskrsnicima u drugim delovima grada gde pešaci najčešće prelaze.

Od početka godine Saobraćajna policija PU Kragujevac sankcionisala je 454 prekršaja pešaka i 30 prekršaja vozača koji nisu poštovali obaveze prema pešacima.

Takođe, u saobraćajnim nesrećama u 2022. godine smrtno je stradalo pet pešaka, a povređeno 74 osoba.

Dičić je uputio apel vozačima da poštuju saobraćajne propise, prilagode brzinu u zonama pešačkih prelaza kako bi blagovremeno i na bezbedan način mogli da se zaustave.

On je apelovao i na pešake da kolovoz prelaze na pešačkim prelazima, samo kada je upaljeno zeleno svetlo na semafori i da ne koriste mobilne telefone i slušalice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari