Ambasador Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard potpisali su juče sporazum o sprovođenju vladine Strategije za unapređenje položaja Roma, vredan 4,8 miliona evra, a koji finansira Evropska unija.

– Ovim ugovorom pokazujemo da smo spremni da ulažemo i da se bavimo inkluzijom Roma u Srbiji. Evropska komisija je zainteresovana da radi na poboljšanju uslova života Roma i na njihovom promovisanju i integraciji. U prilog tome, Evropska unija je prethodnih godina investirala oko 15 miliona evra. To je sveobuhvatni paket koji pokriva razne mere i aktivnosti, poput poboljšanja građanskih prava, njihov pristup dokumentima, upis u matične knjige. Ovim sporazumom želimo da napravimo skok unapred i da osnažimo naše dalje aktivnosti – istakao je Dežer. On je dodao da su do sada vodili različite programe, a da u Srbiji radi 78 romskih asistenata i zdravstvenih pomoćnika u romskim zajednicama, 150 pedagoških asistenata koji pomažu deci u školama. Takođe, pokrenut je projekat druga šansa, za one koji žele da nastave školovanje. Dežer je naveo da se radi i na zatvaranju kolektivnih centara, a da je od 300, koliko ih je bilo, ostalo 14.

– Zacrtali smo nekoliko ciljeva i jedan od njih je da se obezbedi besplatna pravna pomoć za 1.000 pravno nevidljivih lica. Rešili smo i da organizujemo 20 jedinica po romskim naseljima, biće uključeni socijalni, zdravstveni i pedagoški asistenti koji će pružati sve potrebne informacije – rekao je ambasador Delegacije EU u Srbiji.

Peter Burkhard se zahvalio na poverenju koje im je ukazano kada su izabrani za partnera, jer je to priznanje za iskustvo koje OEBS ima u radu na inkluziji Roma tokom prethodnog perioda. On je naveo da će se program sprovoditi u saradnji sa partnerima u Srbiji, da će biti uključene državne institucije i posebno istakao važnost saradnje sa predstavnicima romskih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari