Zahvaljujući sredstvima Nacionalne službe zapošljavanja, namenjenih javnim radovima, Narodni muzej u Požarevcu nastaviće sa iskopavanjima na arheološkom lokalitetu Braničevo, koji se prostire na površini od oko dva hektara u Starom Kostolcu. Dobijena sredstva dovoljna su za tromesečni rad 26 nezaposlenih lica, a dodatna su obezbeđena iz ovogodišnjeg gradskog budžeta.

Istraživanja se vrše pored crkve Svetog Đorđa i vile „Leposava“, zadužbina beogradskog kapetana Dragutina Todića, na uzvišici Mali grad, na kojoj se u četvrtom veku nalazilo episkopsko sedište Gornje Mezije. Radovi u crkvenoj porti započeti su prošle godine, u saradnji Narodnog muzeja iz Požarevca i Arheološkog instituta iz Beograda, u sklopu realizacije projekta „Braničevo“.

Istraživanja su krenula nakon otkrivanja srednjovekovnog šlema neobičnog oblika, što je navelo na zaključak da se pod zemljom nalaze i drugi predmeti iz ovog perioda. Kasnije su pronađene i posude za spremanje i serviranje hrane, koplje, narukvica i brojne alatke. Osim keramičkih i metalnih predmeta, pronađen je i pod jedne kuće, što ukazuje na tragove praistorijskog i istorijskog perioda antičkog Viminacijuma. U Narodnom muzeju očekuju da ove godine otkriju bedeme starog Braničeva, koje je u srednjom veku imalo veoma važnu ulogu. U istorijskim spisima navedeno je da je krajem 12. veka ono bilo pod vlašću Vizantije, koja se oko njega tada borila protiv Ugarske.

Početkom tog veka Braničevo je bilo osvojeno i razrušeno, nakon čega ga vizantijski car Jovan Kinem obnavlja. Međutim, kasnije ga osvajaju Mađari, koji ubrzo spaljuju bedeme i sve kuće u Braničevu. – Pretpostavlja se da je naselje zauzimalo prostor nekadašnjeg Velikog i Malog grada, na površini od oko sedam hektara. Verujemo da se radi o naselju koje se u ranovizantijskom periodu zvalo Viminakion, a u srednjem veku Braničevo, koje je bilo i sedište tadašnje Episkopije braničevske – izjavio je arheolog Miomir Korać, rukovodilac istraživanja na Viminacijumu. Zbog blizine crkve-zadužbine, pre početka iskopavanja pribavljena je neophodna saglasnost vladike braničevskog Ignjatija.

Srednjevekovno Braničevo

Uporedo sa iskopavanju srednjovekovnog Braničeva, trebalo bi da se obavljaju i radovi na obnovi Todićeve vile „Leposava“. Nakon rekonstrukcije, u ovoj zadužbini biće otvoren Muzej rudarstva, zahvaljujući inicijativi meštana Kostolca, koja je pokrenuta još pre nekoliko decenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari