Potrebno unapređenje položaja starijih u Srbiji 1

Crveni krst Srbije i mreža organizacija civilnog društva HumanaS predstavili su danas na Savetu Vlade rezultate istraživanja o položaju i socijalnoj uključenosti starijih osoba u Srbiji, sa ciljem da se različite institucije i članovi Saveta dodatno uključe i zajednički izrade preporuke za poboljšanje položaja starijih žena i muškaraca.

Prema rečima Nataše Todorović, stručnog saradnika Crvenog krsta Srbije potrebno je da se donese nova strategija o starenju. „Na izradi strategije neophodno je da učestvuju sva relevantna ministarstva, institucije, organizacije civilnog društva i sami stariji, kako bi se utvrdile sveobuhvatne i koordinisane mere i aktivnosti za unapređenje socijalne uključenosti starijih žena i muškaraca i ujedno, poboljšao njihov ekonomski položaj i unapredila njihova ljudska prava”.

Takođe je, prema njenim rečima, potrebno da se uspostavi konzistentan i efektivan sistem dugotrajne nege jer su sada usluge i novčana davanja podeljena između sistema zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, institucionalnih usluga i usluga u zajednici.

„Važno je se u javnim politikama posebna pažnja posveti otklanjanju rodnog jaza među starijima, kada je reč o penzijama i siromaštvu. U tom cilju, potrebno je da se razmotre mogući modeli podrške starijim ženama koje su posebno izložene rizicima od siromaštva kada žive same, kao i onima koje imaju izrazito niske penzije“ – istakla je Todorović.

Podaci istraživanja koje su javnosti predstavljene u februaru ove godine pokazuju da demografsko starenje karakteriše savremeno društvo i da je ono prisutno i u Srbiji, ali da je status starijih u našoj zemlji relativno nepovoljan u poređenju sa starijim osobama koje žive u zemljama Evropske unije.  Prema iznetim podacima, u 2016. godini populacija stara 65 i više godina činila je 19 odsto ukupnog stanovništva, od kojih je samo 15 odsto bilo zaposleno, dok u 2015. godini čak 13 odsto muškaraca i 18 odsto žena nije moglo da obezbedi zdravstveni pregled ili lečenje koje im je bilo potrebno.

Istraživanje je sprovedeno u okviru trogodišnjeg regionalnog projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba (TASIOP)“, u kojem učestvuju mreže organizacija civilnog društva iz pet država. Projektom koordinira Crveni krst Srbije, a realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari